Ce ramane din HR?

Ce ramane din HR?

Cele mai recente discutii pe care le-am spionat via Twitter imi dau de inteles ca managementul resurselor umane agonizeaza. Practic aceasta functiune va fi incet incet inclusa in planul managerial al fiecarui conducator de departamente, astfel incat a plati un om dedicat de HR devine neproductiv.

Inainte de a deschide sampania, lasati-ma sa va amintesc niste lucruri:

Administrarea de personal ramane o chestiune migaloasa, alambicata, la limita dintre legal, practica si teorie. Chiar daca este externalizata, va avea nevoie de om dedicat, altfel managerii de departament devin niste sclavi ai dosarelor de personal si nu al clientilor companiei asa cum ar trebui.

Recrutarea si selectia sunt si mai laborioase. Daca un sef si-ar asuma 100% aceste procese, ar trebui sa uite a mai pleca acasa. Ideea de a primi un shortlist muncit de altii, dispusi sa o ia de la capat oricand intru succes va ramane astfel multa vreme in picioare.

Managementul participativ nu inseamna ca fiecare manager face exact ce-i trece prin cap in departamentul pe care il conduce. In orice organizatie, procedurile, obiectivele, politicile trebuie aduse la un numitor comun, globalizate, adaptate in asa fel incat compania sa functioneze ca un tot unitar. Da, asta o face seful sefilor, managerul general, omul de top, dar nu va putea singur pentru ca, ati ghicit, este consumator teribil de timp si energie. De la viziune la obiective, la practica, la rezultate, un departament dedicat nu poate decat sa ajute.

Mai spun atat: Relatia cu sindicatele? Implementarea unui sistem unitar de management al performantei? Stabilirea sau redistribuirea rolurilor? Schimbare organizationala? Mult succes in a le face fara un om dedicat!

HR-ul nu moare, ci se transforma, vorba cantecului. Si nu o spun interesat, ci pentru ca am vazut in proiectele de consultanta cum functioneaza firmele care nu si-au formalizat sau asumat aceasta functiune. Ca sa renunti la a plati un om bun de HR, trebuie sa ai o echipa manageriala formata 100% din lideri autentici, reali care sa fie in acelasi timp 100% manageri implicati si productivi. Ceea ce este 100% utopic.