Un nou joint venture ameninta Apple

Un nou joint venture ameninta Apple

The Wall Street Journal anunta o uniune fara precedent: 24 de operatori de telefonie mobila vor lucra impreuna la o platformace va oferi aplicatii pentru utilizatorii de telefoane mobile.

Printre aceste 24 de companii se numara si unii dintre gigantii telecom precum: Vodafone (operatorul numarul 1 mondial), AT&T (operatorul numarul 1 din SUA), Deutsche Telekom (principalul operator telecom european), Orange (brandul de telefonie mobila al France Telecom) si Telefonica (al doilea grup operator telecom european).

Acest joint venture va deveni o amenintare importanta pentru Apple in conditiile in care cei 24 cumuleaza circa 3 miliarde de utilizatori si sunt sustinuti de producatori importanti de telefoane mobile (LG, Sony Ericsson, Samsung).

La finalul lui 2009 Apple oferea prin App Store circa 100.000 de aplicatii descarcabile, cu aproximativ 3 miliarde de descarcari pentru iPhone si iPad, devansand orice alt serviciu de acest gen. De mentionat este faptul ca de la momentul lansarii iPhone la mijlocul lui 2007 pana spre finele lui 2009, Apple a acaparat 13,7% din piata de telefoane mobile in conditiile in care pana la acel moment nu aveau nici un produs in aceasta zona.

Un lucru este cert: consumatorii cer in continuare dezvoltari intense in zona de telefoane „destepte”. Un studiu condus de compania de cercetare Gartner anunta ca utilizatorii vor cheltui in acest an circa 6,3 miliarde de dolari pentru aplicatii si jocuri fata de 4,2 miliarde cat au cheltuit in 2009. De asemenea se estimeaza ca in 2013 piata de telefoane mobile va ajunge la circa 29 de miliarde.