Reforma pensiilor din nou in atentia UE

Reforma pensiilor din nou in atentia UE

In contextul actualei crize in care atat somajul cat si deficitul bugetar s-au adancit, tarile membre UE au readus in discutie varsta limita de pensionare.

Majoritatea statelor doresc cresterea varstei de pensionarela 67 de ani sau chiar mai mult, conform cotidianului Le Figaro.

Prima tara care a anuntat in acest an cresterea varstei de pensionare a fost Spania. Decizia Guvernului spaniol de a creste varsta de la 65 a 67 de ani a produs numeroase proteste, 84% din populatie fiind impotriva acesti masuri.

Grecia, profund lovita de criza, cu un deficit bugetar de trei ori mai mare decat cel previzionat initial, a propus ca pana in 2015 sa creasca varsta medie de pensionare de la 61 la 63 de ani incercand astfel sa acopere golurile din buget.

O alta tara care isi doreste cresterea varstei medii de pensionare este Olanda, care la finele anului trecut a propus o crestere de la 65 la 66 pana in 2020 si la 67 pana in 2025.

Finlanda care a  incercat de asemenea cresterea varstei de la 63 la 65 de ani a trebuit sa renunte pentru moment la proiect datorita presiunilor sindicatelor.

In Danemarca varsta medie de pensionare este de 67 de ani din 2007 iar Suedia isi pensioneaza cetatenii la 65 de ani inca in 1976. In Norvegia de asemenea varsta medie este de 67 de ani insa acestia se pot pensiona anticipat la62 de ani.

In Germania proiectul de lege prevede o crestere a varstei la 67 de ani in 2029, germanii putandu-se pensiona anticipat daca au contribuit minim 45 de ani la bugetul de stat.

Un alt punct important al reformarii pensiilor il reprezinta uniformizarea varstei de pensionare pentru femei si barbati, aplicata deja in sistemul public al Italiei si Portugaliei urmand ca Marea Britanie sa uniformizeze varsta la 65 in 2020 si 68 in 2045.

In Romania proiectul de lege ce urmeaza a fi dezbatut in Parlament prevede uniformizarea si cresterea varstei de pensionare la 65 de ani in 2030 insa sindicatele sunt impotriva acestei masuri, amenintand cu proteste.

Toate aceste masuri isi au sursa intr-o problema acuta: imbatranirea populatiei. De asemenea caderea burselor care a dus la incertitudini in sistemul de pensii private a contribuit major la decizia statelor Europene.