Rata somajului a stagnat in luna iulie

Rata somajului a stagnat in luna iulie

Rata somajului calculata conform criteriilor Biroului International al Muncii (BIM), in forma ajustata sezonier, a fost estimata in luna iulie la 7,3%, la acelasi nivel cu cea inregistrata in luna anterioara si cu 0,1 puncte procentuale peste nivelul lunii iulie 2010, arata datele transmise miercuri de Institutul National de Statistica.

Somerii in sens BIM sunt persoanele in varsta de 15-74 ani care indeplinesc simultan urmatoarele trei conditii:  nu au un loc de munca, sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani si s-au aflat in cautare activa a unui loc de munca, oricand in decursul ultimelor patru saptamani. Rata somajului in sens BIM reprezinta ponderea somerilor BIM in populatia activa.

Potrivit INS, numarul somerilor BIM in varsta de 15-74 ani estimat pentru luna iulie din anul curent este de 707 mii persoane, in scadere usoara atat fata de luna precedenta 713 mii cat si fata de aceeasi luna din anul precedent – 718 mii.

Pe sexe, rata somajului pentru barbati o depaseste cu 0,7 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 7,6% in cazul persoanelor de sex masculin si 6,9% in cazul celor de sex feminin).

Totodata, pentru persoanele adulte (25-74 ani) rata somajului a fost estimata la 5,9% pentru luna iulie 2011 (6,2% in cazul barbatilor si 5,5% in cel al femeilor).

Numarul somerilor in varsta de 25-74 ani reprezinta 74,3% din numarul total al somerilor BIM estimat pentru luna iulie 2011.

Sursa: BankNews.ro