La revedere Google.cn!

La revedere Google.cn!

Desi de mult izbucnit scandalul, zvonurile recente par sa adevereasca informatia conform careia Google Inc. va parasi piata chineza.

Toata „rafuiala” dintre Google si guvernul chinez a pornit de la refuzul companiei de a mai cenzura si filtra cautarile pe motorul de cautare si redirectionarea acestora catre siteul necenzurat din Hong Kong.

Cu toate ca in anul 2006 compania a semnat cu guvernul chinez o intelegere de cenzurare a informatiilor cautate prin google.cn, decizia recenta a venit pe fondul conflictului pornit la inceputul anului. In ianuarie mai multi hacker-i chinezi (pe care compania ii suspecteaza ca ar avea legatura cu serviciile chineze de informatii) au atacat serverele de e-mail ale companiei pentru a spiona niste activisti pentru drepturile omului. Guvernul chinez neaga in continuare orice implicare in activitatea de spargere a e-mailurilor.

China a reactionat prompt la decizia Google catalogand-o drept „total gresita” si a luat masuri imediate: filtrarea rezultatelor de pe motorul de cautare din Hong Kong.

Insa conflictul cu guvernul chinez nu se limiteaza doar la compania Google Inc. acesta facand parte dintr-unul cu mult mai amplu: cel dintre SUA si China. Atfel ca intre cele doua mari puteri exista atat probleme economice (legate de cotatiile dolar – yuan, litigii comerciale nerezolvate) cat si politice (situatia din Tibet si sustinerea de catre SUA a Taiwanului).

Totusi Google pare ca a luat decizia finala: de la 10 aprilie google.cn nu va mai exista, desi China reprezinta 20% din numarul total de utilizatori ai Internetului.