Estimare: un deficit de 2000 de profesionisti IT la Cluj

Estimare: un deficit de 2000 de profesionisti IT la Cluj

Exista voci care spun ca, daca ar fi suficienti angajati, marile companii din domeniu ar putea angaja in Cluj inca 2.000 de persoane. Informatiile au fost confirmate de presedintele clusterului IT de acolo, Alexandru Tulai.

„Eu pot sa va spun faptul ca doar o parte dintre companiile membre ale clusterului ar angaja pe loc 500 de specialisti IT”, a spus presedintele clusterului, care este, totodata, membru in conducerea companiei iQuest, o companie autohtona care produce solutii software.

Clusterul Cluj IT numara 23 de companii, iar printre membrii sai se numara si Universitatea Tehnica Cluj-Napoca si Uni­versitatea Babes-Bolyai, dar si autoritatile locale si cele judetene.

In contextul deficitului de personal, companiile membre ale clusterului cauta solutii de criza. Prima dintre ele este adaptarea cursurilor universitare la cerintele pietei muncii. Aceasta adaptare va creste calitatea formarii profesionale a tinerilor absolventi, scurtand perioada de adaptare a lor la locul de munca.

O alta solutie a fost pregatirea unui masterat profesional, care va fi lansat in aceasta toamna la Universitatea Tehnica Cluj-Napoca. Acest masterat se adreseaza tuturor absolventilor de studii superioare, care vor putea fi transformati in specialisti IT in doi ani, in loc de trei, cat ar dura o facultate de informatica obisnuita. De asemenea, Universitatea Babes-Bolyai va lansa o scoala post-liceala destinata absolventilor liceelor de informatica. Acestia vor putea fi pregatiti astfel incat, in termen de un an, sa poata lucra in cadrul companiilor de IT si in paralel sa poata urma studii la fara frecventa.

Clujul a fost declarat drept pol national de crestere în domeniul IT, iar interesul marilor companii este tot mai mare pentru acest oras.

Mai multe detalii in Romania Libera.