Conflictul IBM, Oracle si Microsoft se reaprinde

Conflictul IBM, Oracle si Microsoft se reaprinde

Conflictul dintre gigantii IT Oracle, Microsoft si IBM s-a reaprins in jurul aceleasi probleme: politica antitrust. Cele trei companii se aliaza doua cate doua impotriva celei de-a treia. Dupa ce in aprilie IBM si Oracle impreuna cu alte companii din industria IT se aliasera impotriva Microsoft Europe acum Oracle si Microsoft si-au unit fortele impotriva IBM.

Astfel ca Departamentul de Justitie al SUA a primit o sesizare din partea unei asociatii nonguvernamentale din IT din care fac parte Oracle, Microsoft dar nu si IBM si a decis inceperea unei anchete. IBM este acuzata ca abuza de pozitia dominanta pe piata serverelor si ca gigantul practica politici ilegale: retragerea unor licente de SO de la clientii care nu folosesc hardware produs de grup, refuzul de a acorda licente pentru SO pentru serverele clientilor care folosesc Hercules (un software open-source ce permite instalarea SO IBM pe statii Intel si AMD produse de alte companii).

Interesant este ca la sfarsitul lui septembrie un tribunal din Manhattan a respins acuzatiile impotriva IBM inaintate de catre T3 Technologies referitor la politicile antitrust. La momentul respectiv s-a speculat ca Microsoft ar fi in spatele acuzatiilor si ca T3 Technologies este de fapt un paravan.

Se pare ca justitia din SUA a luat in serios declaratiile lui Obama de la inceputul mandatului privind anchetarea politicilor antitrust.