Blocul National Sindical incearca modificarea Codului Muncii

Blocul National Sindical incearca modificarea Codului Muncii

Blocul National Sindical lanseaza in data de 15 octombrie 2012 campania nationala pentru strangerea de semnaturi in vederea modificarii actualului Cod al Muncii. BNS, împreuna cu o echipa de experti condusa de prof.dr. Alexandru Athanasiu, a elaborat un proiect de lege care corecteaza erorile din actualul Cod al Muncii si echilibreaza relatia dintre angajat si angajator, punand totodata legislatia muncii din Romania in acord cu prevederile Constitutiei, cu directivele europene, conventiile OIM si prevederile Cartei Sociale Europene Revizuite.

Pe langa modificarea Codului Muncii, pe lista de prioritati pe termen scurt a BNS se mai afla inca trei proiecte de lege menite sa corecteze erorile din legislatia muncii si sa completeze setul de ”instrumente” pe care lucratorii le au la dispozitie pentru a-si apara drepturile. Pana la sfarsitul anului vor fi lansate in dezbatere publica si promovate: proiectul de lege privind negocierile colective, proiectul de lege privind conflictele de munca si proiectul de lege privind ratificarea Protocolului Aditional la Carta Sociala Europeana Revizuita. Acest ultim document va permite formelor organizate ale societatii civile (sindicate, patronate, ONG-uri) sa depuna plangeri colective catre Comitetul European pentru Drepturi Sociale, drept refuzat de circa 12 ani desi Carta Sociala Europeana Revizuita a fost ratificata inca din 1999. 

Toate demersurile pe care BNS le va face in urmatoarele doua luni in vederea modificarii si completarii legislatiei muncii si a celei subsecvente se inscriu in linia promovarii valorilor muncii decente ce stau la baza Europei Sociale.

Sursa: www.bns.ro