Varsta sau atitudinea conteaza in IT ?

Varsta sau atitudinea conteaza in IT ?

Domeniul IT este dominat de tineri. Luand ca model mai ales pe Steve Jobs sau Bill Gates, amandoi fiind foarte tineri cand si-au fondat companiile, fiecare dintre cei care si-au ales o astfel de cariera spera sa atinga aceste nivele.

Mesajul care ne este transmis astazi este ca tineretea conteaza mai mult decat oricand si orice in IT, mai ales in masura in care mediul online devine din ce in ce mai interactiv si se indreapta spre directii pe care tinerii manageri in IT sunt calificati sa le conduca.

Cu siguranta, recunoasterea de catre conducerea companiei a importantei strategice a IT-ului face ca Senior Managerii IT sa fie adusi spre varful ierarhiei companiei. In acelasi timp, oportunitatile de cariera construite pe recunoasterea importantei IT-ului in supravietuirea companiilor, face ca din ce in ce mai multi CIO sa fie exclusi.

Conform unui studiu Gartner, numarul persoanelor aflate in functia de CIO care si-au dat demisia s-a dublat in acest an. De ce? Multi manageri cred ca un CIO este concentrat pe costuri si nu este capabil sa contribuie la crestere – iar IT-ul reprezinta un factor de crestere. Acelasi studiu evidentiaza ca atunci cand este vorba de tehnologii noi si noi mijloace de colaborare, multi profesionisti IT mai in varsta nu le inteleg foarte bine si au nevoie de ajutor. Acest lucru predomina in serviciile financiare cu online banking si comert online.

Pe de alta parte, companiile trebuie sa inteleaga si segmentul de consumatori care nu folosesc cele mai noi tehnologii. Aceasta categorie de consumatori reprezinta o problema pentru generatia tanara de manageri intrucat ea nu are experienta necesara pentru a-i intelege si ajuta.

Nu este vorba doar de tehnologie, in primul rand, ci este vorba despre cultura – despre schimbarea culturala. Desi probabil este discriminatoriu, exista o atitudine diferita la varste diferite, bazata pe ceea ce poate oferi tehnologia.

Cea mai buna cale de a intelege ce se intampla, este sa va uitati la ceea ce fac copii si nepotii dumneavoastra acum si sa comparati cu ceea ce faceati dumneavoastra la varsta lor.