Succesul in cariera: alte posibile ingrediente

Succesul in cariera: alte posibile ingrediente

Definit ca o izbanda, un rezultat favorabil, succesul in cariera este asociat in perceptia comuna cu notorietatea intr-un anumit domeniu profesional, cu rezultatele deosebite in acel domeniu.

Intotdeauna am privit cu invidie sau admirativ la cei care au reusit si ne-am intrebat care este secretul lor. Ce au ei, ce stiu ei, ce pot ei mai mult decat cei care nu ajung atat de departe?

Privind istoric biografii ale oamenilor de succes, constatam ca majoritatea contin aceleasi ingrediente clasice:

In primul rand pasiunea pentru domeniul in care izbutesc. Fie ca vorbim de arta, sport, stiinte, pasiunea este cea care impinge individul spre performante nebanuite.

In al doilea rand, talentul. Acest concept deosebit de generos, talentul, defineste un set de abilitati speciale care favorizeaza de asemenea rezultatele de exceptie. Este demonstrat faptul ca pictorii disting mult mai multe culori decat semenii lor, ca sportivii au anumite caracteristici fizice deosebite, etc. Tot aici as include inteligenta, acel pragmatism care ii determina pe indivizi sa sesizeze oportunitatile si sa le urmeze, dublat de curajul, nebunesc adesea, de a le urma.

Atitudinea pozitiva este de asemenea un factor important. A vedea intotdeauna partea plina a paharului, a incerca sa depasesti momentele grele gandind ca viitorul suna bine, reprezinta cu siguranta o garantie a reusitei.

Se spune ca majoritatea oamenilor care au succes sunt capabili sa isi asume si sarcinile care nu le plac si care fac parte din scenariul asumat. Nimeni nu are parte doar de nectar si ambrozie, exista o portie serioasa de fiere in orice poveste cu final fericit.

Capacitatea de a se focusa este de asemenea esentiala. Omul bun la toate, care performeaza in mai multe domenii simultan a cam apus odata cu Leonardo da Vinci.

Ar mai fi vointa, motivatia, puterea de a trece peste obstacole, puterea de a munci, capacitatea de a te dedica total etc. Exista insa si multe alte ingrediente extrem de personale. Abilitati unice, amalgame de reactii si atribute specifice doar acelora care sunt sortiti sa reuseasca.

Este insa reusita in cariera accesibila oricui? Este un bun destinat tuturor sau le este daruit doar alesilor?

Nu exista un raspuns unanim acceptat; este totusi cert ca nimeni nu s-a nascut cu succesul in maini. Acesta a insemnat lupta, obstacole invinse, bariere inlaturate. Toulouse-Lautrec a fost invalid, Brancusi si-a inceput „cariera” ca baiat de pravalie, dar asta nu i-a impiedicat sa-si urmeze destinele ca ilustrii artisti.

Pe de alta parte insa, sociologia ne contrazice. Daca toti am avea succes in cariera, nimeni nu si-ar mai asuma sarcinile acoperite de sporul de rusine: maturatul strazilor, procesarea deseurilor, etc.

Daca esti sau nu sortit succesului, doar tu poti sti. Daca iti doresti sa reusesti, daca ai descoperit in tine calitati pe care nu le-ai gasit in altii, daca esti capabil sa pui pasiunea ta printre prioritatile vietii tale cotidiene, ai sanse mari sa reusesti.