Resursele umane nu sunt pregatite pentru noua era IT

Resursele umane nu sunt pregatite pentru noua era IT

Lumea IT s-a schimbat semnificativ in ultimii ani. Au tinut pasul practicile HR? Reprezinta HR-ul un blocaj in drumul IT-ului in crearea de noi valori pentru companie?

In ultima vreme, credinta generala este ca resursele umane, de o importanta critica in functionarea efectiva a industriei IT, sunt in multe privinte depasite de realitatile curente ale practicilor IT.

Iata cateva exemple:

Profesionistii IT spun ca job description-urile inceteaza a fi relevante dupa ce o persoana are aceleasi atributiuni timp de sase luni sau mai mult. Job-ul pe care angajatul il are de fapt dupa aceasta perioada initiala se transforma de obicei in ceva foarte diferit, dar job description-urile sunt rareori actualizate. Problema este ca multe dintre practicile HR folosite au fost create pentru mediile de munca ale Erei Industriale. Este timpul pentru un upgrade al resurselor umane pentru Era Informatiei.

Munca angajatilor pe proiect sau temporari, care pot constitui aproximativ 80% din totalul angajatilor in multe firme de IT, este de obicei masurata si evaluata foarte diferit fata de cea a angajatilor permanenti, ceea ce duce la un punct de vedere distorsionat. Astfel, desi resursele umane considera ca numarul total al angajatilor in IT a scazut sau s-a mentinut, la ora actuala lucreaza mult mai multe persoane in aceasta industrie.

Executivii IT considera ca organizatiile in care lucreaza nu aloca un buget suficient de mare in educarea noii generatii de lideri IT, ci, dimpotriva, aceste bugete sunt mai mult decat insuficiente.

Ca resursele umane sunt depasite de industria IT este o parere impartasita atat de senior executivii din Europa, cat si din America. Un lucru este cert totusi: organizatiile vor cheltui bugete mari de timp si bani pentru probleme legate de managementul IT. Unul dintre atributele companiilor performante este acela ca exista o relatie excelenta, nu doar buna, intre departamentele de HR si IT.