Recrutarea profesionistilor IT, o problema mondiala

Recrutarea profesionistilor IT, o problema mondiala

Multe companii care aleg solutia outsourcing-ului o fac deoarece le este aproape imposibil sa gaseasca personalul potrivit pentru pozitiile necesare in departamentul IT. In SUA se inregistreaza o scadere a interesului in studiul computerelor printre studenti. Potrivit Computerworld SUA, numarul absolventilor de facultati de informatica si automatica a scazut cu 17%, in anul scolar 2004 – 2005.

Cifra nu este uriasa, daca ne gandim la alte tari, de exemplu India si China (India are anual aproximativ 400 000 de absolventi de astfel de facultati). Viata companiilor care incearca sa gaseasca angajatii potriviti in IT nu devine insa mai usoara. Nici chiar outsourcing-ul nu pare sa ajute, deoarece toti acei absolventi indieni au deja un post inca inainte de a termina facultatea.

Un alt factor de luat in considerare este costul angajarii personalului in IT. Costul unui angajat creste cu aproximativ 15% pe an in India.? In Statele Unite, cresterea este cel putin egala, si chiar mai mare de 15%.

Care este solutia? Cea mai optimista in acest moment este aceea de a gasi o modalitate de a ‘ispiti’ profesionistii IT din intreaga lume. Dar, in acelasi timp, costurile sa ramana rezonabile. Vizele HB-1 au reprezentat, la un moment dat, un raspuns viabil la aceasta problema. Apoi, outsourcingul si-a avut partea sa de glorie. Unii cred ca urmatoarea solutie consta in atragerea profesionsitilor disponibili din zonele rurale. Dar, la fel, aceasta poate fi sau poate nu fi raspunsul acestei probleme.

O alta optiune ar putea fi gasirea si dezvoltarea altor regiuni pentru outsourcing, cum este Asia. Numarul angajatilor disponibili in aceste zone ar putea reduce din presiunea existenta pe piata.Dar chiar daca nici una din aceste optiuni ar da rezultate, ar mai fi nevoie de cativa ani pentru ca angajatii sa fie pregatiti cum trebuie si sa fie gata de lucru. Intre timp, nici o optiune viabila nu pare sa se intrezareasca.