Procesul de motivare al angajatilor din domeniul IT&C

Procesul de motivare al angajatilor din domeniul IT&C

Se spune ca atunci cand pleaca, angajatii nu-si parasesc compania, ci seful direct. Exit-interviurile arata ca cele mai des invocate motive nu sunt numai de natura salariala. Neimplicarea in luarea deciziilor care ii privesc direct, introducerea de noi responsabilitati fara ca pachetul salarial si de beneficii sa creasca, evaluari ale performantelor facute dupa criterii empirice sau deloc transparente sunt doar cateva din cauzele care duc la luarea unei astfel de decizii.

Intr-o industrie atat de dinamica cum este cea de IT&C decizia de a demisiona poate fi luata extreme de rapid intrucat exista, pe langa factorii interni si factori externi care o pot favoriza. Decalajul intre numarul mic al specialistilor si oferta mare de joburi in domeniu determina ca vanatoare de capete sa fie extreme de agresiva iar angajatii sa fie supusi unor tentatii profesionale de nerefuzat. Iar organizatiile sunt puse in dificila situatie de a gasi un inlocuitor, adaptarea profesionala a acestuia fiind la randul ei indelungata.

De recrutarea unui specialist se ocupa ITex. Perioada de adaptare profesionala poate fi scurtata prin utilizarea unor proceduri standardizate. Insa este clar ca o fluctuatie mare de personal nu este benefica pentru organizatie.

Iata ce ar putea lega oamenii valorosi de o anumita companie:

Oferiti feed-back ori de cate ori aveti ocazia. Si nu uitati ca feed-back-ul pozitiv se acorda in public iar cel negativ fata in fata.

Nu va pastrati oamenii creativi in posturi care presupun activitati rutiniere. Cautati pentru dezvoltarea aplicatiilor gigant de exemplu genul de programatori care se simt confortabil in a lucra timp indelungat in acelasi proiect. De asemenea, activitatile gen mentenanta nu sunt decat in prea putine cazuri motivante, asa ca ar trebui sa existe o alternata cu activitati mai creative.

Atunci cand aveti nevoie de manageri de top uitati-va mai intai in propria curte. Nu este nimic mai frustrant pentru un angajat vechi care performeaza si e disponibil sa-si dezvolte cariera in cadrul companiei, decat un sef nou, adus din afara acesteia.

Implicati-i in deciziile care ii privesc direct. Traseul carierei, obiectivele profesionale nu trebuie sa fie subiectul unor decizii in luarea careia angajatul sa nu fie implicat.

Salariul si pachetul de beneficii sunt lucruri sfinte. Respectati-va promisiunile facute la angajare si respectati toate stipularile contractuale privitoare la relatia angajator-angajat. Este inutil de precizat ca respectarea tuturor prevederilor cuprinse in legislatia muncii este absolot necesara.

Oferiti-le angajatilor dumneavoastra cele mai moderne si de calitate instrumente de lucru. Nu uitati ca majoritatea angajatilor din IT&C stau mai mult decat ar fi normal in fata computerului. Multi acuza dureri de ochi din cauza monitoarelor sau de spate din cauza scaunelor ne-ergonomoce. In plus, nu-i o imagine prea placuta sa vezi un programator web invocand forte divine pentru optimizarea conexiunii la internet si nici un consultant care in fata clientului incearca sa rezolve problema laptop-ului blocat.

Alegeti cu intelepciune si pastrati cu mare grija angajatii!