Poti sa te razgandesti dupa ce ai acceptat/refuzat o oferta?

Poti sa te razgandesti dupa ce ai acceptat/refuzat o oferta?

Dupa ce ai refuzat o oferta, este o optiune acceptabila sa te razgandesti? Daca da, ce abordare ar trebui sa folosesti?

Primul gand este, probabil, ca odata ce ai refuzat o oferta de job, usa acelui angajator iti va fi inchisa pe vecie. Gresit. Atata timp cat respectiva pozitie nu este ocupata, acesta va prefera oricand un candidat ce a fost primul in procesul de selectie. Motivul este ca acesti candidati au aceleasi aptitudini care au trezit interesul companiei initial.

Daca ai fost un candidat bun la interviu, inseamna ca inca mai esti. Acceptarea sau respingerea unei oferte este o decizie importanta si foarte personala, in care sunt implicate multe variabile. Unii candidati care refuza un job nu au toate informatiile necesare pentru a face alegerea corecta. Cand recurg la cercetari mai atente, realizeaza ca au facut o greseala. O alta situatie in care candidatul refuza o oferta este aceea in care angajatorul cere un raspuns rapid, si primul se simte stresat de intervalul de timp scurt in care trebuie sa ia o decizie.

Candidatii care se razgandesc trebuie sa contacteze angajatorul cat de curand posibil. Cel mai bine este sa fii onest cand explici motivul razgandirii. Evident, angajatorul poate gandi ca esti nehotarat sau ca nu esti capabil sa iei o decizie ferma. Nimeni nu ar dori sa angajeze o persoana ce se razgandeste la fiecare 5 minute. Cand esti intrebat ce te-a facut sa te razgandesti, poti spune ca ai aflat anumite lucruri despre companie ce au facut oferta sa fie mai atractiva, sau ca aspectele ofertei sunt mai importante pentru tine decat ai crezut la inceput. De asemenea, este corect sa spui si daca ai avut de ales intre mai multe oferte la acea data, dar acum realizezi ca aceasta era cea mai buna (desi multi recruiteri prefera sa stie acest lucru de la inceput). Daca esti sincer, nu ai nimic de pierdut. Cel mai rau lucru ce ti se poate intampla este sa fii refuzat.

La polul opus, refuzul unei oferte pe care ai acceptat-o initial iti poate afecta reputatia in compania care vrea sa te angajeze sau la firma de recrutare cu care ai discutat. Insa, daca faci fata bine situatiei, daunele nu vor fi mari. Chiar daca nu e cea mai buna miscare, uneori sa te razgandesti dupa ce refuzi o oferta e cea mai buna decizie.

Recruiterii inteleg ca este omenesc sa te razgandesti, atat timp cat faci acest lucru inainte de a te angaja, intrucat este mult mai costisitor atunci cand cineva demisioneaza dupa o luna sau doua.