Manager dezorganizat si incompetent, deci periculos

Manager dezorganizat si incompetent, deci periculos

Angajatii nu agreeaza superiorii abuzivi, insa atunci cand vine vorba de manageri incompetenti, toleranta lor este aproape de zero. Abuzul este corelat in mare parte cu reactiile negative din partea angajatilor, ca absenteismul si demotivarea. Totusi, exista o legatura mai puternica intre incompetenta managerilor si aceleasi reactii negative.

Nimeni nu suporta un sef autoritar si abuziv, dar, de obicei, angajatii gasesc modalitati de a face fata. Insa indulgenta fata de un mediu de lucru haotic, prost condus, unde nimic nu este facut cum trebuie este asa cum am mai spus minima. Lucrurile care submineaza demnitatea unui angajat in cea mai mare masura sunt asadar incompetenta si dezordinea.
Managementul deficitar ia multe forme. Spre exemplu, echipamentele pot fi stricate sau invechite, astfel incat sarcini simple se pot transforma in corvoade. In birouri, birocratia inutila poate frustra eforturile angajatilor care incearca sa finalizeze cu suces un proiect. Comunicarea in cadrul departamentului sau in cadrul companiei lipseste cu desavarsire. Sarcinile sunt delegate dupa algoritmi neeficienti si ilogici.

Cea mai comuna forma de rezistenta a angajatilor in fata managementului este incetarea oricarui efort pana cand managementul face schimbarile dorite. Absenteismul, sabotarea regulilor si subminarea autoritatii superiorului sunt reactiile imediat urmatoare.

Mai mult, angajatii ai caror manageri sunt incompetenti, de cele mai multe ori nu vor sau nu reusesc sa construiasca o echipa unita. La locul de munca se creeaza haos, relatiile interumane sufera, angajatii isi urmaresc doar interesele personale din cauza lipsei unui scop comun.
Pe de alta parte insa, multi angajati manifesta loialitate slujbei si companiei, marindu-si eforturile voluntar pentru a asigura eficienta lucrului atunci cand au de-a face cu un management defectuos. E un sentiment placut sa ai responsabilitatile unui superior, iar acest lucru face parte din satisfactia lucrului bine facut. Aceasta manifestare se gaseste mai putin in mediile de lucru cu o supraveghere personala directa, in care angajatii nu au nimic de spus in ceea ce priveste modalitatea de indeplinire a sarcinilor proprii si raspund, in principal, la ordinele date de manageri fiind prezenta cu preponderenta in mediile de lucru relaxate, in care ierarhiile functionale primeaza.
Managementul deficitar si abuziv reprezinta principalul obstacol in calea demnitatii angajatului. Iata ca cea mai eficienta cale de a asigura satisfactia la locul de munca este ca superiorii sa fie raspunzatori pentru modul in care isi organizeaza munca si isi trateaza subordonatii.