Inchis pentru revizie!

Inchis pentru revizie!

Bine ai venit vacanta! Asa ne incheiam chinuitele compuneri de la scoala. Acum, dupa jumatate de an de munca, am face apologia ei in cuvinte mult mai numeroase si marete; ar include poate nisipul aspru, soarele arzator, mirosul sarat al marii, cel fad al relaxarii, poate un apus sau un rasarit. Oricat de lunga sau de scurta ar fi vacanta noastra de vara individuala este clar ca reprezinta un moment special poate si pentru ca dupa atatia ani de scoala perceptia ca vara este sinonima cu vacanta mare s-a inradacinat adanc.

In cazul companiilor insa, vara reprezinta cea mai lunga perioada…dificila. Aceasta deoarece imbina nefericit presiunea financiara a compensatiilor pentru vacanta, cu indisponibilitatea temporara prelungita a personalului. Nici cei ramasi la lucru nu performeaza la maximum in atmosfera vadit relaxata, asa ca aproape un intreg trimestru companiile sunt nevoite sa actioneze cu motoarele turate la minumum. Fac exceptie cele care impun aceeasi perioada de concediu pentru toti angajatii, practica din ce in ce mai frecventa in industria IT autohtona.

Cum se pregatesc companiile pentru vacanta mare?

Omul gospodar isi face iarna car si vara sanie. Companiile care se respecta isi planifica din timp concediile, strategiile de back-up de personal si pe cele in caz de criza. Legislatia in acest caz este clara si prielnica, singura necunoscuta fiind legata de angajatii care nu sunt foarte dispusi sa-si planifice cu mult timp inainte vacanta.

In cazul in care strategiile de back-up sunt stabilite in cadrul companiei, apropierea concediilor le modifica doar conjunctural. Cele mai importante lucruri pe care acestea trebuie sa le cuprinda sunt:

Succesiunea: cine tine locul cui in perioada vacantei. In general succesiunea are la baza similaritatea joburilor. Cu alte cuvinte, secretara nu ar putea niciodata fi o solutie valida de backup pentru un consultant tehnic. In cazul in care aceasta strategia de succesiune lipseste, companiile apleleaza la backup intuitiv si spontan, prin „mica intelegere” la nivel de departament. Dezavantajul este clar: haosul se poate institui la fel de ad-hoc ca si metoda intuitiva proaspat pusa la punct.

Comunicarea: este fara indoiala cea mai complicata, atat in ceea ce priveste clientii cat si pe cea interna: mailuri, telefoane, cineva trebuie sa raspunda in perioada vacantei, iar acest cineva trebuie sa fie o persoana avizata si disponibila. Cum redirectionam telefoanele si raspunsurile la email? Cum facem ca si pe parcursul vacantei sa fim la fel de promti si exacti in interventii fara a deranja persoanele care sunt in punctul lor maxim de relaxare? Depinde de tehnologia de care dispune fiecare companie, de ingeniozitatea strategiilor de backup si de flexibilitatea si adaptabilitatea celor care raman „pe metereze”.

Planul de actiune in situatii de criza: cum facem daca pica un sistem critic pentru companie sau pentru un client? In principiu si acest plan ar trebui inclus in strategia de backup, iar angajatii trebuie sa-l cunoasca si sa adere la el inainte de a pleca in vacanta.

Un indice al eficientei strategiilor de back-up pe perioada vacantei este numarul de solicitari catre colegii plecati in cazul unor situatii banale si nu de criza. Este clar ca daca ajungem sa ne sunam colegii pentru ca nu gasim un dosar sau am uitat un numar de telefon, avem o problema reala atat cu succesiunea cat si cu comunicarea interna.

Important este ca, indiferent de dificultatile prin care trece compania, angajatii sa aiba posibilitatea de a-si efectua concediul neintrerupt, macar in limita a doua saptamani. Altfel nu se pot deconecta total, iar performantele ulterioare si chiar sanatatea le pot fi serios disturbate.

In final, nu uitati ca atat inaintea vacantei cat mai ales intervalul imediat dupa, angajatii tind sa fie mai putin atenti la detalii si mai putin prompti in indeplinirea sarcinilor punctuale. Evitati incarcarea maxima in aceasta perioada.

Si ITex are in luna august inchis pentru revizie, chiar daca va sta cineva in tot acest timp pe metereze.

Vacanta placuta tuturor si sa ne intoarcem cu forte proaspete la toamna!