Dupa concediere: respins si demoralizat

Dupa concediere: respins si demoralizat

Specialistii IT care au trecut prin experienta concedierilor intr-o companie sustin ca aceasta a lasat cicatrici adanci pe plan profesional si personal.

 

Multi specialisti IT au simtit intepatura concedierilor in ultimii ani. Desi cererea de astfel de specialisti e mare, poate fi foarte dificil pentru un angajat sa paraseasca echipa si compania in care a lucrat ani la rand.

In societatea noastra, profesia este o parte importanta a personalitatii noastre. Angajatii sunt parte a unei comunitati la locul de munca. Atunci cand sunt concediati, e ca si cum si-ar pierde prietenii, chiar familia.

Simtul comunitatii poate fi deosebit in cadrul celor din industria IT, care, in unele cazuri, lucreaza in aceeasi echipa luni sau chiar ani intregi.

Concedierea de la un loc de munca caruia te-ai dedicat poate fi deosebit de demoralizatoare. Daca sunt managerizate prost, concedierile pot avea efecte si mai daunatoare: pierderea increderii si dedicatiei angajatului fata de meseria pe care si-a exercitat-o pana atunci, aparitia unei aversiuni specifice fata de compania respectiva, etc.

Angajatii care sunt informati ca vor fi concediati tind sa treaca prin anumite etape predefinite. Prima lor reactie este negarea, un sentiment de neincredere si de soc. In unele cazuri, ei spera ca totusi acest lucru nu se va intampla, si se asteapta sa apara ceva” sa ii salveze. Indiferent de gradul de negare, multi dintre ei nu isi pot imagina cum vor evolua in conjuncturile unui mediu de lucru diferit.

Dupa negare, urmeaza furia. Furie directionata spre cei care au luat decizia de concediere. Dar aceasta furie nu este logica sau rationala, si poate lua forma unei nemultumiri difuze fata de colegi, familie, pana si fata de guvern. In timpul acestei perioade, este dificil pentru persoanele in cauza sa faca ceva constructiv pentru cariera lor.

A treia etapa este acceptarea, unde persoana realizeaza ca totusi, va fi concediata. Desi nu este fericit de aceasta schimbare, isi canalizeaza energia spre actiuni constructive, in loc sa fie coplesit de ganduri si sentimente negative.

A patra etapa este cea a angajamentului – perioada in care cel concediat se va concentra pe planurile de viitor si in care va fi cel mai productiv in elaborarea carierei.

Alte reactii care sunt intalnite in aceste cazuri:

  • sentimentul de pierdere al controlului
  • pierderea increderii de sine
  • sentimentul de inutilitate.