Delegarea – instrument eficient de management

Delegarea – instrument eficient de management

Stilul majoritar in managementul de astazi este unul flexibil, ce depinde de fiecare situatie in parte: de task-ul ce trebuie efectuat, de abilitatile si cunostintele echipei sau ale unui anajat anume, de timpul si instrumentele disponibile sau de rezultatele dorite.

Ca superviser, manager sau team leader, iei zilnic decizii in legatura cu stilul de management ce trebuie utilizat in fiecare situatie legata de munca. Doresti sa cultivi implicarea si autorizarea angajatilor de a lua decizii, pentru a-i determina sa participe interesat la proiecte. Cel mai eficient instrument: delegarea.

Aceste sfaturi pentru delegarea cu succes a activitatilor te vor ajuta sa conduci o echipa de succes:

•De cate ori este posibil, atunci cand delegi o sarcina, incredinteaz-o intreaga unui membru al echipei. Daca nu poti face acest lucru, asigura-te ca fiecare intelege scopul proiectului sau task-ului.
•Asigura-te ca membrul echipei intelege exact ce vrei sa faca. Pune intrebari, supravegheaza munca sau cere angajatului sa dea feedback pentru a te asigura ca instructiunile tale au fost intelese.
•Comunica imaginea rezultatului asteptat si angajatului caruia ii delegi sarcina.
•Identifica punctele cheie ale proiectului sau datele cand doresti feedback in legatura cu desfasurarea proiectului.
•Identifica masurile sau rezultatul pe care le vei folosi pentru a hotari daca proiectul a fost incheiat cu succes.
•Hotaraste, inainte de a incepe, cum vei multumi si rasplati membrul echipei pentru incheierea cu succes a proiectului sau sarcinii pe care ai delegat-o.

Delegarea cu succes a activitatilor ca stil de management solicita timp si energie, dar merita tot efortul pentru a mari implicarea membrilor unei echipe, pentru a-i ajuta sa aiba succes, sa se dezvolte si sa se ridice la nivelul asteptarilor. Vei mari increderea de sine a angajatilor, iar cei care simt ca au succes, au, de cele mai multe ori, succes.