Aspira la performanta!

Aspira la performanta!

Din experienta acumulata pana acum, in companii mari sau mici, profitabile sau nu, a devenit evident ca succesul nu este “mare filosofie”. In continuare, dorim sa descoperim ecuatia succesului, in termeni de performanta.

Daca stam sa ne gandim bine, performanta are legatura in primul rand cu lauda de sine. Sa te lauzi, in opinia noastra, nu inseamna “sa te dai mare” sau sa fii arogant. Inseamna, simplu, sa dai ce e mai bun in tine in tot ceea ce faci, sa fii constient de propriile competente. Inseamna sa te concentrezi asupra muncii tale, cu intentia de a da rezultate benefice companiei in care lucrezi. Inseamna sa creezi valoare prin realizari.

Poate parea paradoxal, dar cei mai buni performeri sunt aceia care par sa actioneze din nebunie sau cu un curaj absurd. Iau decizii pe care altii nu le iau. Incearca lucruri fara sa stie daca vor functiona sau nu. Adesea refuza sa se gandeasca la siguranta si par de multe ori ridicoli, indrazneti sau obraznici.

Ceea ce am descris mai sus sunt, cu siguranta, caracteristici ale persoanelor inovatoare. Intrebati pe oricine daca o companie trebuie sa fie inovatoare pentru a face fata concurentei, si veti primi, invariabil, un raspuns afirmativ. Dar, de regula, increderea in inovatie se termina aici. Inovatia inseamna sa deschizi un drum. Inovatia inseamna curaj, uneori absurd. Inseamna si dorinta de a renunta la vechile metode si la tot ceea ce a insemnat succes pana in acel punct. Inseamna sa actionezi cu o anumita nebunie, care spune “Nu stiu daca va functiona. Asta vreau sa aflu.”

Inainte, conceptia cel mai des intalnita in afaceri era “Ce ai facut pentru mine in ultimul timp?” In ziua de azi, nu ne mai intereseaza ce s-a intamplat in ultimul timp, ne intereseaza ce se va intampla de acum incolo. Filosofia zilei de astazi a devenit “Am nevoie de acest lucru ieri”, si nu mai avem rabdarea necesara pentru ceea ce credem ca nu merita asteptat. Daca ma faci sa astept, pierzi.

Daca am putea compara aceste lucruri cu o strategie intalnita la performerii de top, am putea rezuma: “Facem totul ACUM”. Acei dintre noi ce lucreaza in mediul corporativ s-au obisnuit cu intalnirile pentru generarea de idei noi, apoi pentru analiza acestor idei, apoi cu alte intalniri despre noile idei.

Cele mai eficiente organizatii cunoscute au o inclinatie enorma spre viteza si actiune. Daca s-a hotarat ca o idee este buna, responsabilitatea pentru implementarea ei este atribuita imediat, liniile de actiune s-au trasat, plata s-a realizat, si proiectul este deja in desfasurare.

Performerii de top se tem de impotmolirea cauzata de nehotarare mai mult decat se tem de greseli. Ei considera, pe buna dreptate, ca greselile pot fi corectate, insa pasul pe loc intr-o piata in miscare continua poate fi fatal.

In fiecare performer de top, indiferent de domeniul in care actioneaza, este un si mai bun performer care isi asteapta randul. In orice organizatie care se respecta, ar trebui sa fie o regula pentru angajati: “Daca mai mult de atat nu poti – nu ai voie sa lucrezi aici”. Fiecare companie recunoaste, insa doar de forma, ideea imbunatatirii constante.

Fiecare companie este de acord, insa, ca pentru a ramane in competitie trebuie sa fii mai bun maine decat esti astazi. Dar ce pasi ai facut pentru a te asigura ca vei fi mai bun maine? Este aceasta, intr-adevar, o politica? Sau este doar un slogan? Pentru companiile si angajatii performanti, imbunatatirea continua face parte din activitatea de zi cu zi.

Performerii sunt perfect constienti de realitatea faptului ca, de-a lungul unui proces, se poate intampla ceva total neasteptat, desi planifica de la inceput fiecare detaliu cu atentie. Inainte, sa ai succes insemna sa faci alegerea corecta. Astazi, succesul inseamna sa faci alegrea corecta, apoi sa faci urmatoarea alegere corecta suficient de rapid. Indiferent de ceea ce se intampla in jurul tau, trebuie sa fii pregatit sa schimbi viteza. Daca nu poti avea performante in aceste circumstante, inseamna ca locul tau nu este printre performeri. Daca nu iti place necunoscutul, esti ca un peste caruia nu ii place apa.

Care este diferenta intre o persoana care accepta si face fata cu usurinta necunoscutului, si o persoana care se pierde in fata acestuia? Este normalitatea. Prima persoana s-a obisnuit cu ideea ca orice se intampla, este normal. Nu neaparat acceptabil, dar normal.

Daca ar fi asadar sa trasam ecuatia succesului, acesta ar fi o suma de nebunie, inovatie, viteza in reactii, curaj si acceptarea noului.