Angajatii tai sunt fideli? Da, cu exceptia zilelor cand nu sunt

Angajatii tai sunt fideli? Da, cu exceptia zilelor cand nu sunt

Ce faci cand vezi ca unul din angajatii tai are un CV activ pe unul din site-urile specializate de joburi? Asta depinde de motivul pentru care si-a completat acel CV.

Daca lucrezi in departamentul de resurse umane, esti, evident, ingrijorat. Pana la urma, tu, impreuna cu managerii companiei, sunteti responsabili pentru rata de retentie si gradul de satisfactie a personalului. Chiar si recruiterii, care nu au responsabilitati in ceea ce priveste reactia si multumirea angajatilor, ar trebui sa isi puna intrebari daca este sau nu etic sa comunice si celorlalti manageri.

Iata cateva din motivele pentru care angajatii aleg sa isi publice CV-urile pe site-urile specializate:

1. Intr-o societate din ce in ce mai digitala, un procent in crestere al angajatilor au mereu anuntul “de vanzare” afisat, gata sa ia in calcul orice oferta rezonabila care ii este prezentata. Daca trebuie sa dam vina pe ceva, in niciun caz nu putem da vina pe ei, ci mai degraba pe relatia pe viata dintre angajat si angajator, intr-un declin constant. Sfat: daca vrei sa te convingi, cauta data ultimei actualizari a respectivului CV; nu fi surprins sa constati ca update-urile se fac aproape saptamanal. Pentru acesti angajati, nu e nimic personal, totul este o afacere, si nu ii vei putea “scoate de pe piata”.

2. Angajatul este furios la culme, si nu mai suporta. Fie nu a fost promovat cand se astepta, fie a primit mustrari si critici, sau nu a primit marirea de salariu estimata, el se simte desconsiderat. Ca rezultat direct, isi promoveaza acum disponibilitatea cat mai ostentativ cu putinta. Data ultimei actualizari a CV-ului: de obicei in aceeasi zi sau in ziua urmatoare primirii vestii proaste.

3. Angajatul este dezamagit. Este recunoscut ca fiind constant nefericit la locul de munca, si e intotdeauna dificil de gestionat. Nu isi va actualiza CV-ul din doua in doua saptamani (e dezamagit, nu afacerist), dar nu si-l va dezactiva niciodata. Problema este ca firea lui dezamagita il face mult mai putin vandabil; deci este putin probabil sa plece altundeva.

4. Angajatul este uituc. El si-a actualizat CV-ul ultima oara cand a fost in cautare de job, si a uitat sa il dezactiveze. Probabil ca a fost recrutat prin intermediul unuia din site-urile unde i-ati gasit CV-ul activ, deci e greu sa obiectezi. Din nou, trebuie vazuta data ultimei actualizari pentru a clarifica lucrurile.

Cum trebuie sa reactionezi in astfel de situatii? Din pacate, nu exista sanse de castig garantate cu niciuna dintre abordari.

Discuta direct cu angajatul. Este primul instinct de fiecare data cand descoperi un angajat care si-a activat CV-ul. Aceasta abordare functioneaza cel mai bine cu angajatii din situatiile 2 si 4.

Comunica managerului. Daca vei confrunta direct angajatul, va trebui sa anunti si managerul sau direct, insa nu si pentru cel din situatia 1. Atata timp cat angajatul va continua sa isi mentina CV-ul activ, va duce la neincredere din partea managerului.

Incearca sa rezolvi problema pe cont propriu, sub acoperire (doar pentru profesionistii in Resurse Umane). In loc sa discuti direct cu angajatul sau cu managerul, incerci sa gasesti solutia la problema aparuta. E o optiune viabila pentru angajatul din situatia 2, si uneori pentru cel din situatia 3, desi abordarea nu functioneaza la fel de bine pentru situatii cronice ca si pentru cele acute.

Nu reactiona deloc si urmareste ce se intampla. Functioneaza cel mai bine pentru angajatii 1 si 3. Nu il poti opri pe cel din situatia 1, iar cel din 3 cu siguranta ca are mai multe probleme decat poti rezolva.