Capul plecat…

Capul plecat…

la ghiseu

…se face auzit la ghisee.

V-ati intrebat vreodata de ce aproape in toate institutiile s-au montat acele ghisee inuman de joase, care te obliga sa te apleci incredibil de mult ca sa te faci auzit?

Din spatele sticlei, o doamna cu o varsta nedeterminata te priveste peste ochelari si te intreaba ce nu intelegi. Incerci sa ii explici ca dumneaei e cea care nu pricepe, ca nu te aude din cauza faptului ca pozitia ta a ajuns in 5 minute de explicatii asemanatoare stramosilor tai. Dupa interminabile discutii o intrebi daca sigur asta e tot ce-ti trebuie. Are din nou privirea peste ochelari…

Plin de nervi si cu durere de spate obtii o hartie. Nu cea dorita ci una care, ati ghicit, te trimite la alt ghiseu. De data asta stai la o coada imensa pentru ca „in birou este permis accesul unei singure persoane”. Iti vine randul, intri in biroul in care din cele trei doamne numai una primeste in „audienta”. Arati hartia primita anterior, explici inca o data pentru ce ai venit. Si din nou privirea!

„Domnisoara, ce nu intelegi?!”
„Ce nu inteleg?!”
„Degeaba ati terminat o facultate ca tot ametiti sinteti!”
„Pai asa mi-a spus doamna de la ghiseul x”
„Auzi domnisoara tu iti bati joc de noi?”

Nu are rost sa mai descriu restul discutiei. As fi avut de ales: ma certam monstruos cu doamna si plecam cum am venit fara acte sau lasam capul in jos si recunosteam ca eu sunt de vina ca nu am fost atenta.

Am ales a doua varianta pentru ca aveam nevoie de acte.

Ce am descris acum nu are localizare in spatiu si timp. Se intampla in Romania in fiecare zi in orice institutie publica: la ghiseele facultatilor (de stat sau private) unde doamnele secretare fac legea, la posta, la fisc, la orice „birou de eliberare acte”.

Suntem invatati si obligati intr-un final sa plecam capul la ghiseu, sa zambim tamp si sa aprobam orice spune „doamna”.

Dupa mine, o coada imensa de studenti adunati de spate, dand din cap piosi…