Resursele umane si banii europeni

Resursele umane si banii europeni

In presa de ieri a circulat informatia conform careia sefa Programului Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (pentru cei care nu stiu este programul care gestioneaza banii europeni alocati acestui domeniu), Cristina Iova, si-a terminat interimatul.

Astazi incepe un nou interimat: cel al lui Cosmin Meleca, angajat cu state vechi al agentiei.

Noroc cu interimatele ca mai auzim si noi despre ei! Anul trecut absorbtia fondurilor a fost jalnica, tinand cont ca vorbim despre un an de criza, in care domeniul cu pricina a agonizat de-a dreptul. Relatia cu agentia in cauza, ca de altfel cu toate organele de stat, este opaca, unidirectionala si extrem de criptica. Gandirea strategica lipseste cu desavarsire, astfel incat banii cu pricina sunt oricum cheltuiti fara sa se intoarca in comunitate sub forma unor beneficii concrete. Articolul prezentat de Hotnews este mai mult decat graitor in acest sens. La fel si cel din ZF.

Ii pasa cuiva? Pare ca nu. Somajul ajuns la 8,1% nu da fiori, falimentele pe banda rulanta a firmelor de profil nu ingrijoreaza, situatia in sine a capitalului uman autohton, nepregatit sa se adapteze timpurilor in care traim nu pare a fi o prioritate. Resursele umane, asemeni tuturor resurselor din tara asta, reprezinta o vaca de muls, buna cand are lapte, de ignorat insa atunci cand are nevoie de hrana.

Sper totusi ca la un moment dat cineva sa se prinda ca abordarea aceasta este paguboasa. Ca unde nu-s resurse umane de calitate, degeaba sunt resurse de alt fel. Ca nu putem imprumuta bani la infinit si ca trebuie sa gasim in noi capacitatea de a produce, de a creste economic, de a prospera.

Pana atunci, noi cei nefericiti, care traim din zona RU facem ce stim mai bine: incercam sa supravietuim prin noi insine si asa cum putem, in ciuda pumnalelor introduse spate sub forma unor masuri anticriza, cu cate o portie de cucuta servita periodic de cei care ne conduc si ar trebui sa ne ajute. Sper sa se prinda la un moment dat totusi ca populatia, cea pe care o rup constant de ideea de economie este angajata, consuma datorita salariului si nu prea poate fi segregata de masurile economice luate. Ca agentii economici sunt buni si nu rai, ca ei creaza locuri de munca si aduc bani la buget si ca merita mai mult respect si consideratie.

In privinta banilor europeni, va trece multa apa pe Dunare si poate multe mandate si interimate pana cand vom invata sa fim eficienti in a-i aloca. Poate ca ar trebui chiar cei care conduc programul sa aplice cu un proiect pentru propria lor reorganizare.