Diversitate si intoleranta sau intoleranta la diversitate

Diversitate si intoleranta sau intoleranta la diversitate

Suntem un popor intolerant. Nu suportam ancestral ca ceilalti sa fie altfel decat noi. Paradoxal este ca desi ne zgandare teribil diversitatea sexuala, suntem in top la rata avorturilor. 

Simtim intoleranta si conservatorismul si la nivel de recrutare. Incercati sa veniti la interviu cu o creasta rosie si observati atitudinea celui din fata dumneavoastra. Profilul candidatului ideal este clasic deja: tolerant la frustrare, cu capacitate imensa de munca, team player. Casatorii mixte, schimbarea religiei, orice iesire din decorul social prestabilit costa capital de imagine. Unora le pasa, altora nu.

In acest context mioritic, apare Gay Parade, o manifestare adusa de prin tari de soare pline. Sunt ok cu ideea, nu inteleg insa atitudinea minoritarilor. De ce incearca intr-o tara ultra-ortodoxista sa transforme o parada cu un substrat serios intr-un circ patetic. Consider ca daca toti s-ar fi imbracat in oameni si s-ar fi comportat ca niste oameni si-ar fi atins mai repede si mai profund scopul. Modalitatea importata de ei de la altii cu un alt grad de cultura in ale tolerantei sensibil mai ridicat mi se pare imatura si nefireasca, mai ales ca nici ei nu si-au asumat-o pe deplin: am vazut un participant dand interviu cu peruca-i colorata acoperindu-i in totalitate fata.

Cum ar fi, in Romania anului 2007, sa iesim goi in Piata Universitatii si sa protestam impotriva taxelor aberante impuse de statul roman? Am parea nebuni, nimeni nu ar lua in serios demersul. Cum ar fi sa organizam un miting cu tineri intreprinzatori in care fiecare sa ne spunem oful? Mult mai eficient si mai credibil.

Cred asadar ca erau mai veridici daca incercau sa demonstreze ca sunt oameni normali ca si noi, nu niste paiate triste si ridicole. Ca ii deosebeste de noi doar un anumit set de preferinte, de care in definitiv noua nici n-ar trebui sa ne pese. Asa insa nu au reusit decat sa incite la o violenta la fel de absurda ca manifestarea in sine. Nu reusesti sa schimbi perceptia unor conservatori socandu-i: nu-i vei determina decat sa se inchida mai mult in propriile pareri.

Asadar bila neagra pentru organizatorii paradei. In primul rand pentru ca nu reusesc sa se convinga pe ei insisi ca nu au nimic de ascuns, acest lucru fiind relevat de numarul mic de participanti, care i-a facut si mai vulnerabili. Apoi bila neagra pentru intreaga societate romaneasca bolnava de un conservatorism bolnav la randu-i.

Suntem diferiti, asta-i cheia. Ceea ce conteaza in definitiv este natura noastra umana indiferent de diversitatea ei.