De la cap…

De la cap…

Romanul are o vorba foarte graitoare pentru managementul resurselor umane: „Pestele de la cap se impute”. Majoritatea top managerilor (autohtoni) cauta solutiile la altii, in realitate ei sunt cei responsabili pentru climatul si performantele organizatiilor.

Organismele statului ar trebui sa aplice aceeasi regula de bun simt: daca ceva nu merge, se datoreaza celor care conduc respectivele structuri (ministere, administratie, samd). Mai ales ca in cazul lor se intra usor intr-un cerc vicios, situatia fiind cu atat mai grava.

Sistemul sanitar e putred. Profesionistii migreaza in masa, cei care intra in sistem sunt insuficient pregatiti. De ce? Pentru ca sistemul de invatamant e la pamant. De ce? Pentru ca anii electorali sunt cei in care fondurile se duc spre populatia votanta in detrimentul celor care mai au mult pana la exercitarea acestui drept. De ce? Pentru ca meschine interese ale unor oameni mici dar puternici primeaza.

Cea mai crunta problema a Romaniei este dezumanizarea. Am devenit lucruri atunci cand intram in scoala, atunci cand intram intr-un spital sau in orice alta institutie a statului. Nu suntem fiinte dotate cu sentimente, cu capacitatea de a simti durerea sau cu dreptul de a fi diferit. Atat timp cat pentru presedinte suntem niste marionete usor manipulabile, iar pentru ministrul sanatatii niste statistici, cum am putea fi priviti altfel in cadrul institutiilor statului? Ati observat ca prioritatile lor personale trebuie sa fie prioritati nationale: votul uninominal, campanii de prevenire a mortii cauzate de batranete, ce conteaza ca mortalitatea infantila creste alarmant?

Din pacate, votul nu mai este de mult o institutie democratica. Suntem nevoiti sa-l exercitam, desi o facem adesea cu inima stransa. Avem insa puterea cuvantului si a reactiei.

Bravo pentru cei doi tineri parinti care si-au spus povestea si durerea. Poate astfel de cazuri vor fi mai rare. Si felicitari celor care arunca in derizoriu eforturile electorale. Circul si painea se purtau in antichitate. La fel si baloanele de oxigen care functioneaza manual, prezente inca in maternitatile romanesti.