Discriminare in recrutare

Discriminare in recrutare

Imi storc creierii sa imi amintesc tot ceea ce stiu despre recrutare pentru a sistematiza cursul pe care imi doresc sa-l tin. Mi se pare ca prea putini stiu ca pe langa latura evident creativa, recrutarea si selectia inseamna foarte multa stiinta exacta. Si nu ma refer la planificarea necesarului de resurse umane despre care ni se vorbeste mereu, intrucat aceasta tine mai mult de strategia de resurse umane decat de recrutarea propriu zisa.

Am ajuns astfel cu gandul la ideea de adaptare a metodelor folosite la publicul tinta. De aici pana la discriminare pasul este mic: ce fac daca recrutez pentru o companie cu media de varsta mica? Evident voi discrimina pe cei cu varste medii-mari. Aceeasi problema poate sa vizeze si apartenenta sexuala si chiar pe cea religioasa. Daca as cauta hamali, cu siguranta as discrimina femeile. Sunt persoane care iau foarte in serios cele 10 porunci si am tot respectul pentru ele. In vanzari insa cea cu „sa nu minti” trebuie sa fie mai flexibila, devenind de exemplu „sa nu minti duminica”. Imi amintesc experienta mea intr-o companie cu o puternica incarcatura religioasa: cand nu voiau sa raspunda la telefon colegii mei ieseau din camera si ma rugau sa spun ca nu sunt acolo. Era practic o minciuna, dar una acceptata religios. In anumite posturi trebuie sa stii sa amani o discutie politicos sau sa faci anumite compromisuri, chiar daca asta inseamna mici si nevinovate inadvertente fata de adevar.

Personal nu fac discriminari la nivel de CV. Exista femei cu o forta fizica mai mare decat a barbatilor si persoane in varsta cu spirit mai proaspat decat tinerii. Insa la interviu iti dai seama daca o persoana se poate sau nu adapta la mediul de lucru si la cultura organizationala a companiei pentru care recrutezi.

Pe de alta parte am vazut cazuri de persoane care pareau incompatibile si totusi au reusit intr-un interval de timp, e drept considerabil, sa se adapteze. Isi permit oare toate organizatiile sa ofere acest timp?

Ca sa o scurtez, pentru a gasi omul potrivit la locul potrivit, suntem pasibili de discriminare si inca una crasa. Legal nu e. Moral?