Din CV-uri adunate

Din CV-uri adunate

Dupa cum stiti, noua tendinta in recrutarea online este aceea ca dai un anunt si iti aplica un numar de candidati similar numarului de locuitori dintr-o comuna autohtona. Mii adicatelea!

Am spus adesea ca acest volum al candidatilor nu-i chiar o bucurie pentru recruiteri. Din nefericire, cantitatea nu inseamna neaparat calitate si nu face decat sa dubleze eforturile cu analiza CV-urilor si intervievarea celor care par potriviti, dar nu prea rasar a fi.

Nu doar ca nu este o bucurie, dar apare o alta revelatie dramatica: aceea ca vezi o intreaga populatie care pare a se fi ratacit de drum. Absolventi de studii medii care scriu mai prost decat scolarii mici, studenti care nu si-au propus inca nimic, absolventi de studii superioare care inca asteapta sa se inmoaie posmagii. 

Iata doua exemple revelatoare:

Primul este extras dintr-un pre-interviu al unei domnisoare de 19 ani, studenta, care lucreaza ca receptionista intr-un destul de cunoscut centru de afaceri:

„•Ce te motiveaza sa fii performant?
felul meu de a fi, eu insusi!
Care ar fi jobul tau ideal?
jobul meu ideal ar fi acela care as ma satisface din toate punctele de vedere.
Care este cea mai mare realizare a ta de pana acum?
parerea mea este ca, chear si atunci cand ajuti pe cineva in momente grele simti ca ai realizat ceva. mereu ma surprind cu ceva bun…
Cum te-ar caracteriza ultimul tau sef?
o persoana activa, cu putere de convingere cand este cazul, sociabila si mereu dorindu.si sa incerce ceva nou.
Cum te-ai descrie? (3 calitati, 3 defecte)
mmm sincer prefer sa le aud de la altii…nuj
Cum te vezi peste 5 ani?
in situatia de a incerca sa imi ating telu…imi place mult actoria am cjchetat cu ea dar nu mult timp ;sper as imi indeplinesc acest vis!”

Ca sa cjchetezi cu actoria, trebuie mai intai sa iti stabilesti telu sa scrii corect in limba romana… Nuj… asa cred eu…

Al doilea, este extras din Cv-ul unui domn ceva mai matur:

Istoric experienta  
 
•  Mgement Mediia Distributor
2008-04 <> 2009-06 (1 ani si 2 luni)
Bucursti, Serviciu clienti
Clienti veneau la noi la ne spuneau ce vroiau calitate pret ce se asteptau de la noi. Si in termen limita noi terminam comenzile. (Muzica,Filme,Clipuri Publicitare,Invitati la diferite ocazi,Organizari Evenimente,Jocuri 
 

Studii:
•Facultatea
2005 – In curs
Facultate (in curs)
Imi place Dreptul Jurnalizmul si domeniul It Gaming
Alte aptitudini
Inovativ CU MULTA IMAGIANTIE SI IDEI,Adaptabil,Sociabil”
Infomanist… etc”

Ce o fi insemnand „infomanist”? Si de ce un om sarit bine de 20 de ani, basca student al unei facultati de stat, se exprima in scris asemeni celor din scolile speciale?

Trist, asa-i?

Nuj, ca sa o citez pe domnisoara la care fac referire mai sus, daca in acest caz facultatile particulare mai poarta vina. Nu stiu daca invatamantul obligatoriu de 12 ani, ne va scuti de astfel de exemple. Stiu sigur insa ca numarul unor astfel de „perle” a crescut ingrijorator in ultimii ani aratand astfel valoarea reala a educatiei din Romania. Si ca aceasta este problema principala cu care invatamantul romanesc ar trebui sa se lupte, caci nu poti fi productiv si profitabil ca popor, cand forta ta de munca gandeste dupa cum scrie!