Cat de relevante sunt interviurile de angajare?

Cat de relevante sunt interviurile de angajare?

Literatura de specialitate plaseaza interviurile de selectie destul de jos pe scara relevantei lor in procesele de selectie, in top fiind centrele de evaluare.

De ce se folosesc totusi?

-> Pentru ca sunt mai putin costisitoare din punct de vedere timp si alte costuri asociate. Centrele de evaluare costa mult, atat timp (organizare, sustinere, analiza, decizia si raportarea finala) cat si bani. De aceea se folosesc cu precadere in recrutarea si selectia angajatilor de top si in pozitii direct productive (vanzari, de exemplu).

-> Pentru ca sunt mai usor de pregatit si sustinut, atat din postura intervievatorului cat si pentru cea a intervievatului. Ai nevoie de un CV si un set de intrebari. Sau, in cazul interviurilor nestructurate, de o ora.

-> Pentru ca sunt mai usor de formalizat si inclus in rapoarte. Mult mai usor decat in cazul centrelor de evaluare!

-> Pentru ca pot fi folosite indiferent de contextul organizational, tipul sau nivelul postului sau orice alte variabile. Poti intervieva atat top manageri cat si secretare, atat programatori cat si instalatori, atat in corporatii cat si in firme nou infiintate.

Ce putem face pentru a spori relevanta interviurilor?

-> Interviul de selectie nu trebuie sa fie singurul element al acestui proces. El trebuie corelat cu testari ale cunostintelor si abilitatilor profesionale, cu recomandari primite despre persoana in cauza, cu diverse alte probe specifice.

-> Interviul de selectie nu trebuie sa fie singular, se recomanda cel putin doua intalniri cu respectivul candidat, in care sa se testeze constanta comportamentului acestuia, eventualele iesiri in decor, motivatia pentru a se angaja in respectiva pozitie.

-> Selectia nu trebuie facuta de catre un singur intervievator. Cu cat apar mai multe opinii, imagini, analize, pareri, cu atat creste sansa ca angajatul ales sa fie cel potrivit. Totusi, este recomandat ca intervievatorii multipli sa sustina multiple interviuri si nu sa se compuna intr-o comisie de selectie asemeni centrelor de evaluare. Altfel interviul de selectie se transforma intr-o judecata, nu o discutie asa cum ar trebui.

-> Abilitatea de a selecta candidatii, este una care se castiga cu experienta si nu tine neaparat de un profil profesional similar cu cel cautat. Este important ca ponderea intervievatorilor in decizia de angajare sa fie proportionala cu statutul si capacitatea lor de a fi obiectivi.

Raspunzand intrebarii din titlu, care nu este una retorica, interviurile de angajare sunt atat de relevante pe cat reusim sa le facem.