Angajati cu cap!

Angajati cu cap!

Una dintre cele mai importante invatataturi post-criza este importanta strategiei de recrutare si selectie. Confruntate cu un val neasteptat dar motivat de disponibilizari, companiile au avut optiunea sa realizeze ca este important sa-ti tina in frau numarul de angajati si sa testeze periodic valoarea acestora, tocmai pentru a nu ajunge sa renunte pripit si voluminos la ei.

Au invatat asta? S-ar zice sa nu! Imediat ce s-au trezit din coma, firmele si-au reluat angajarile, ceea ce este benefic si minunat. Problema este ca nu au abordat nici acum situatia intr-un mod strategic si inteligent, ci la fel de haotic si bulversant ca intotdeauna.

Ponderea angajatilor direct productivi vs indirect productivi ramane uimitoare. Ponderea managerilor vs executanti asemenea. Specialistii sunt supraincarcati, in timp ce angajatii de suport dorm in front. Pe la altii viceversa este cea valabila. Raman aglomerate departamentele de HR care ba angajeaza haotic, ba dau afara asemenea.

Din pacate aceste miscari nu sunt daunatoare doar pentru companii, ci pentru intreaga piata a muncii. Angajarile limitate in timp si care nu aduc valoare profesionala candidatilor, ba ii mai si deprima prin nesiguranta lor, nu fac decat sa perpetueze dificitul de angajati valorosi. Excelenta, valoarea au nevoie de timp, diversitate in experienta si exigente in executie pentru a se forma. Ori niciun astfel de ingredient nu apuca sa se lipeasca.

Nu este ipocrizie. Imi doresc sa apara zilnic 500 000 de posturi noi doar in Bucuresti. Dar sa fie posturi in care ierarhia, responsabilitatile si cerintele sa fie gandite pe termen mediu si nu foarte scurt. Pentru care sa existe o selectie riguroasa, facuta de oameni rigurosi. Altfel recruiterii vor fi in continuare priviti ca agentii imobiliari (sa nu se supere, dar e o breasla la fel de blamata), iar piata muncii va ramane la fel de pestrita si de zgarcita in a oferi angajati productivi.

Angajati asadar cu cap! Atat cat trebuie, pe cine trebuie si atunci cand trebuie. Nu va pripiti sa aduceti oameni in departamente inca nefunctionale, nu dimensionati monstruos echipe care nu si-au demonstrat utilitatea. In ciuda modificarilor legale, va fi la fel de greu sa scapati de surplus, iar costurile vor fi la fel de mari!