De vazut/ de citit

De vazut/ de citit
  • Singurul lucru care face Bucurestiul suportabil este viata culturala. Aseara am vazut la TNB o punere in scena moderna dupa piesa lui Alecsandri, Sanziana si Pepelea. Ceea ce va doresc si voua! O sa radeti, o sa plangeti (in sinea voastra), o sa ramaneti muti de uimire pe alocuri. Si veti vedea o sala plina ochi de oameni normali, cu copii normali, imagine care poate demonta perceptia pe care presa ne-o induce tot mai acut: faptul ca traim intr-o tara nebuna, populata doar de interlopi si nenorociti. Desi ramase minoritare, bunul simt si setea de frumos au supravietuit.
  • Ziarul Financiarul aduce din 20 februarie bestsellerul „Esecul in afaceri: 10 reguli de urmat” al lui Donald R. Keough. O carte plina de exemple concrete si suficient de amuzanta cat sa constitue o lectura agreabila. Desi autorul sustine ca este un ghid al antreprenorilor, decalogul cu pricina se poate aplica in toate aspectele vietii noastre, profesionale sau personale. Nu risca, fii inflexibil, izoleaza-te, crede-te infailibil, fii incorect, impulsiv, bazeaza-te prea mult in parerile altora, trimite mesaje confuze, teme-te de viitor si cu siguranta vei cunoaste esecul. Am sa citez un pasaj privitor la partea umana a companiilor, pe care il impartasesc intocmai:

„Dar companiile sunt proiectii artificiale. Nu compania este cea care nu face un anumit lucru, ci indivizii din cadrul ei, iar daca privim mai atent, ne dam seama ca esecul, in general, nu consta intr-o suita de greseli strategice, desi ele pot aparea intr-o forma sau alta, ci adevarata problema rezida, dupa cum a spus si Shakespeare, in noi insine, liderii afacerii. Afacerile sunt extensia caracteristicilor personale ale celor care le conduc, umbrele barbatilor si femeilor care le conduc.”