Un alt film

Un alt film

Observ zilnic o gramada de atacuri la limba romana. CV-uri si scrisori de intentie cu o stilistica frizand ridicolul sau absurdul, formulari fortate, greseli gramaticale grave, dar mai ales incapacitatea de a formula in mod inteligibil un mesaj. Le invoc pe cele scrise, pentru ca se presupune ca au trecut de mai multe filtre, au fost recitite si corectate si sunt iertate de greselile inerente ale spontaneitatii.

Zilele trecute am vazut subiectele examenului de bacalaureat, proba de limba si literatura romana. Educatia din Romania este din alt film! Cu 53% elevi de liceu analfabeti functional (adica citesc, dar nu prea si oricum nu inteleg ce) si cu o piata a muncii plina de cele de mai sus, subiectele definitorii la examenul de limba si literatura romana, pentru persoane cu varsta numai buna pentru angajat, sunt:

„Explica rolul punctelor de suspensie în secventa: caci toate sunt zadarnicii omenesti ale pamantului…” sau

„Transcrie doua cuvinte din text care apartin campului semantic al creatiei.”

Si acum va rog pe voi, cei care cititi, sa faceti acelasi lucru, textul la care se face referire fiind extras din „Nunta in cer” de Mircea Eliade.

Alt film, corect? Daca angajam o secretara, care sa fi terminat liceul, conteaza daca stie sa scrie logic si concis un e-mail. Autorii canonici cititi sau nu, conteaza spre deloc. Daca angajam un absolvent de liceu pe post de operator calculator, conteaza sa vorbeasca si scrie corect gramatical. Nu-i cere nimeni sa descrie, intr-un text argumentativ, idealul de cariera sau sa redacteze un eseu despre colegul de birou.

Scoala romaneasca traieste in 2011 vremurile lui Titu Maiorescu. Nu zic ca literatura nu-i o necesitate, dar parca limba romana invatata corect mi se pare mai importanta. Nu zic ca nu trebuie sa apreciem imensa biblioteca pe care ne-o pun la dispozitie autorii romani, dar parca mai important este sa ne intelegem unii cu altii, sa putem comunica eficient un mesaj, sa acordam subiectul cu predicatul si sa stim cum e cu „ele insele”.

Astept cu interes subiectele la matematica. Pot paria ca si ele vor fi la fel de ancorate in nevoile prezentului…