Sa invatam!

Sa invatam!

Toata lumea este cu ochii pe Japonia. O catastrofa naturala care a adus cu sine altele, ca intr-un joc de domino. Victime, pericol nuclear, o deja estimata cadere economica si totusi un viitor cert.

Japonia a mai trecut prin calamitati. Este o tara saraca in resurse naturale, aflata parca intr-un razboi permanent cu mediul, care a reusit si va reusi din nou sa se ridice. Care este atuul ei? De ce in ciuda unei situatii mai mult decat dezastruoase, in Japonia nu s-a instituit haosul? Pentru ca Japonia a mizat pe cartea intotdeauna norocoasa: EDUCATIA.

Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, putinii bani ramasi au fost investiti in mod intelept in sistemul de invatamant, care a fost reformat si gandit in asa fel incat sa scoata tara din impas. Rezultatul il vedem cu totii: oameni nu doar capabili sa produca, dar pregatiti sa faca fata oricaror provocari, si nu ma refer neaparat la cele individuale, ci mai ales la acest tip de situatii care scot la iveala instinctul primar de supravietuire, generand reactii la limita umanului.

Ce este diferit in reactiile japonezilor?

Responsabilitatea fata de propriul lor destin. Am vazut oameni cautandu-si efectiv familiile prin ruine, nu am vazut oameni plangandu-se ca primaria/ guvernul/ imparatul/ divinitatea nu-i ajuta.

Reactia la durere. Oamenii de acolo, desi incercati, sunt demni, resemnati (dar nu mioritic), stiind ca bocetul nu ajuta la nimic.

Reactia la panica. Este evident ca japonezii stiu ce sa faca si cum sa reactioneze corect pentru a nu-si pune mai mult viata in pericol.

Capacitatea de a se mobiliza. Un drum a fost reparat in 4 ore, spun agentiile de stiri, iar pozele arata o treaba facuta perfect in ciuda situatiei dificile. Inutile comparatiile sau precizarile suplimentare.

Atitudinea pozitiva. In ciuda traumelor prin care au trecut, oamenii se gandesc la viitor, la job, la familie, iau decizii, se organizeaza.

Cu toate acestea nu te nasti, ci le dobandesti prin educatie. Si nu la ora de aritmetica sau cunoasterea mediului, ci intr-un sistem educativ care are capacitatea de a trece dincolo de transmiterea de informatii.

Este adevarat ca pe japonezi ii ajuta si istoria indelungata si cultura aparte, in care disciplina este la loc de cinste printre celelalte valori. Inceputurile invatamantului public in Japonia dateaza din secolul sapte, adica au un avans de aproape noua secole fata de noi.

Totusi nu avem nici o scuza. Reactiile noastre sunt mai mult decat nefiresti si au fost penalizate deja. Comentam, analizam, blamam, desi in sinea noastra ne temem ca un incident similar ne poate rade de pe fata Europei.  Ma alatur si eu  celor care zic ca  ar trebui sa privim drama japoneza cu altfel de ochi. Cu unii iscoditori, curiosi, in cautare de modele si nu de paie si barne.

Cand aveti timp de o lectura agreabila, cititi aici cateva impresii despre sistemul japonez de educatie.