Motivatia extrinseca sau Loganul si ASE-ul

Motivatia extrinseca sau Loganul si ASE-ul

Mi-am amintit ieri la un interviu de mandretea de masina care trona in fata ASE-ului ca premiu pentru un concurs de ABAP. Daca aveti in cartier cazinouri de duzina, e imposibil sa nu cunoasteti imaginea clasica a masinii cu pampon pe care scrie vizibil „Premiul cel mare”.

Este o clasica influenta sociala: se poarta premiile, sa dam si noi unul. Daca laureatul Mamaia a castigat o masina, programatorul de ABAP poate fi mai prejos? Nici pomeneala asa ca se pune la bataie una bucata masina autohtona.

Pe cei de la Crystal Systems ii inteleg desi nu ii aprob: au mizat pe o parghie vadit motivationala ca sa isi capete o doza serioasa de recunoastere a brandului de angajator. Pe studentii participanti ii inteleg: e o mandrie sa circuli cu masina castigata la concursul de ABAP, fie ea si Logan. Dar logica reprezentantilor facultatii in cauza imi scapa. Oare s-au gandit ca batalia pe burse va fi acerba intrucat benzina costa? Oare s-au gandit ca prezenta la cursuri va fi mai mare?

Sunt de moda veche: cred ca juniorii trebuie sa fie recunoscatori atunci cand li se ofera sansa sa invete o meserie si sa capete experienta. Eu apreciez pe cei care mi-au dat prima sansa. Simplul fapt ca esti instruit sa programezi si ca iei contact cu aplicatii de anvergura precum SAP, ar trebui sa genereze o motivatie suficienta cat sa participi la un concurs. Un premiu constand intr-un stagiu de pregatire (pe bune) ar fi fost suficient, masina e ca la concursurile idioate de la TV.

Pledoaria mea despre o intamplare veche este actuala: in conditiile in care in Romania nu exista o legislatie coerenta a muncii, nu exista institutii care sa aiba in maini parghiile unui sistem cu reminiscente adanci si perturbatoare, piata muncii devine o simpla suma a elementelor componente: companii si angajati/ candidati. Calitatea acesteia este data asadar de calitatea termenilor care se insumeaza. Motivatie extrinseca formam, asta avem. Nevoi primare satisfacem, asta ni se va cere in continuare.

Astept cu nerabdare noi concursuri. Pot sugera alte idei de premii: un sejur la Burj Al Arab, o sedinta de shopping la Paris, un abonament la Casa Lux si nu in ultimul rand o garsoniera in Moxa proaspat amenajata cu ajutorul sponsorilor.