Bani, educatie, orgolii, inutilitate

Bani, educatie, orgolii, inutilitate

diplomaScandalul in care Universitatea bucuresteana „Spiru Haret” este implicata mi se pare un bun punct de plecare al unei discutii mai ample: care este obiectul de activitate al acestor institutii de invatamant aparute ca ciupercile dupa ploaie? Care este scopul si durata vizitei lor pe meleagurile afacerilor romanesti? Ce foloase ne aduc?

Am dubii asupra aspiratiilor marete de educare a maselor pe care le au. Am dubii si in ceea ce priveste dorinta de a crea institutii de invatamant elitiste, care sa isi puna amprenta asupra istoriei educatiei romanesti. Pur si simplu cineva si-a dat seama ca e loc de facut bani din aspiratiile frante ale unor candidati esuati sau nesiguri si din orgoliul acestora de a avea patalamaua de absolventi de studii superioare.

La randul lor, orgoliosii de vorbeam mai sus, au fix aceleasi soi de aspiratii „marete”  si exact acel orgoliu generator de profit. Altfel nu-mi explic de ce ar cotiza anual pentru o chestiune care la final le ofera cam tot atata pregatire cata aveau la inceput dar si o diploma frumoasa si totusi aspra pentru unica intrebuintare pe care ar putea-o avea. Exceptie fac angajatii statului, clienti fideli ai facultatilor private. Caci diploma lor, indiferent ca este de la Oxford sau de la Universitatea Rurala Privata Crestina dar Bogata, poate genera aceeasi marire salariala/ avansare.

Idealista din mine considera educatia un lucru prea frumos pentru a face bani din ea pe sistemul inventat de OTV. Desi cred in principiul accesului egal la o educatie de calitate, mai cred ca acest principiu functioneaza numai in primii 8 ani de scoala, adica atat cat poate duce oricine. Dincolo de acestia 8, pentru ca sa putem avea in continuare elite, intelectuali, valoare, trebuie sa apara selectia. Iar dupa primii 12, selectia trebuie sa fie extrem de riguroasa.

Paradoxal, in ciuda productivitatii scazute si a nivelului profesional in continua descrestere, Romania este populata de un numar incredibil de absolventi de studii superioare. Este „Spiru Haret” problema? Nu, facultatea in cauza este o mica parte dintr-un sistem care genereaza un profit sanatos pentru afacerile in cauza, dar extrem de bolnav pentru societatea in care traim. Sistem hranit de statul roman dupa cum spuneam, mare consumator de hartii fara valoare, intrucat angajatii acestuia sunt singurii care primesc mariri salariale si avansari in baza unor astfel de diplome pretioase.

Propun ministerului luptator cu morile de vant sa abandoneze lupta inceputa tardiv si inutil. Daca nu a fost in stare sa creeze un cadru legislativ coerent care sa ghideze activitatea acestor universitati, astfel incat nu orice bodega de la tara sa poata fi numita „sala de curs” si nu orice ratacit in itele educatiei sa poata fi „lector” sau „profesor”, acum se poate lasa pagubas. Dupa dihai inflatia de diplome aspre, urmeaza in mod clar declinul profitului si inchiderea afacerilor care nu se vor adapta si transforma din centre de copiere de hartii in institutii de invatamant. Drept e ca nu vorbim de un termen scurt, dar pe unul mediu mi-as paria salariul pe un an.