Premiante

Premiante

Am rasfoit (abia) ieri Top 100 Capital, cel cu reprezentantele de succes al sexului frumos. Imi place ideea ca exista in tara noastra cel putin 300 de femei (trebuie sa fi existat o baza de selectie) care au succes, fie el definit in termeni de notorietate, cariera, finante si alte astfel de criterii masurabile. Am vazut acolo ca daca am un MBA, DA, MDB, CRBL, mai ales la o facultate dintr-un oras cu rezonante europene, daca imi zice Managing Ceva sau CEO altceva (trebuie sa-mi schimb cartile de vizita!) si daca activitatea mea ar fi recunoscuta de organe competente precum: NIBO, RIMA, CICA,… (sunt inventate, ca n-am retinut niciunul), am mari sanse sa ma alatur si eu. In plus, trebuie sa lucrez la capitolul notoritate, asa ca va rog imprastiati vestea despre mine!

Femeia la cratita este un concept de mult eradicat in societatea moderna, cel putin in cea urbana. Oricum femeia munceste cot la cot cu barbatul de cand se stie. Iar sintagma in cauza se refera mai mult la o anumita atitudine care include recunoasterea inferioritatii femeii fata de barbat si la obsesia culinara a acestora din urma, decat la activitatea in sine. Asa ca nu avem de ce sa ne miram ca un astfel de clasament are succes.

Ceea ce ma sperie este presiunea sociala exercitata asupra noastra: trebuie sa fim frumoase si sa concuram cu photoshop-ul invingandu-l, sa avem cariere implinite si succes financiar. A devenit rusinos sa stai acasa sa-ti cresti copiii sau sa te gandesti la familie mai presus de cariera. A avea 10 carti de credit, masina cu nume rezonant si un Vuitton spanzurat pe umar reprezinta un indice de succes. A avea 5 copii fericiti inseamna ratare. Chiar daca asta este alegerea ta.

In conditiile in care suntem o natie de handicapati afectiv si social, n-ar trebui totusi sa ne gandim si la alte aspecte? Sa definim femeia de succes dupa un alt calapod? Cu mame plecate vesnic in Spania sau la birou, obsedate sa concureze cu masculii din viata lor, vom trai oare intr-o lume mai buna? Apoi in tara care are nevoie puternica de inovatie sustinuta si pragmatica, o fi bine sa definesti succesul doar prin faima, bani si cariera? Raspunsul unanim acceptat este din pacate afirmativ.

Aceeasi problema o am si cu clasamentul general. Intr-o societate poluata de masini autohtone, pretentia unui top cu posesorii de limuzine, care sa concureze Forbes mi se pare jenanta. Iar presiunea sociala asupra barbatilor e similara, traducandu-se in: „Nu ai un venit cu multe zerouri in euro, nu te respect!” sau „N-ai masina sport cu multi cai putere, n-ai valoare!”

Da, stiu, strugurii sunt acrii! Oricum, pentru cei care au rasfoit revista cu doamnele in cauza, recomand pentru contrabalans „Femei celebre”, enciclopedia Arinei Avram.