Piata muncii – cateva reflectii

Piata muncii – cateva reflectii

Guvernatorul Isarescu a vorbit astazi in presa despre piata muncii afirmand ca, citez: „Un angajator care stie cat este de dificil sa concedieze va face recrutari foarte greu.”

Nu sunt poate cea mai in masura sa-l contrazica, insa legislatia muncii a fost similara si in 2006. An de glorie a angajarilor si de trista amintire pentru somaj. An in care ma chinuiam sa explic unora dintre clienti ca nu au nevoie de un angajat full-time pe durata nedeterminata pentru un proiect si ca ar putea externaliza respectivele activitati unor firme specializate. Mi se replica relaxat: „e un salariu mic si poate ii mai gasesc ceva de facut.”

Atunci legea era permisiva, dar tolerabila. Acum a devenit rigida si nedigerabila!

Apoi, se vorbeste in acelasi material despre dificultatea cu care s-a confruntat Guvernatorul prin 1999 de a concedia colectiv. Pai Codul Muncii a suferit niste modificari prin 2003 si apoi prin 2005. Nu intru in detalii, desi as putea, dar in 2005 chiar s-au modificat substantial articole privitoare la concedierea individuala si colectiva. Ne raportam asadar la repere care nu mai exista.

Cu riscul de a fi Gica Contra, raman la parerea exprimata deja ca intr-o piata a muncii needucata si imatura ca a noastra este prematur sa schimbi echilibrul balantei. Si e clar ca vine modificarea, intrcat prea multe voci (unele suprinzatoare) o sustin!

Si mai zic ca marea problema a pietei muncii este tocmai asta: toti incearca sa o nuneasca, dar uita ca economia si educatia sunt cele care o ingroapa! Si parca mult nu mai au…