Natura umana

Natura umana

Iata cateva caracteristici ale naturii umane, observate in timp: 

In general, natura umana este guvernata de instincte. Lipsa accesului la o minima educatie, care sa le domoleasca pe cele negative si potenteze pe cele pozitive, ne reduce la un stadiu aproapiat de cel animalic. Instinctele primare pozitive (instinct matern, instinct de conservare, etc) dispar sau se atenueaza in detrimentul celor care influenteaza negativ habitatul si dezvoltarea umana: marcarea teritoriului, spiritul de turma, lupta turbata pentru suprematie, etc.

Oamenilor le plac povestile frumoase. Industria publicitatii, industria artistica au invatat acest lucru si-l aplica extrem de profitabil. Cred ca aceasta calitate poate fi „stoarsa” cu succes si de alte industrii.

Oamenilor le place sa auda, chiar daca nu constientizeaza, lucruri negative: catastrofe, nenorociri, belele, toate acestea fac prima pagina a ziarelor si tin capul programelor de stiri tocmai din acest motiv. Probabil ca, prin comparatie, viata si necazurile personale par brusc surmontabile.

Natura umana este vesnic nemultumita. Aceasta caracteristica, desi suparatoare, ne ajuta sa progresam.

Prin complexitatea psihica si a nevoilor sale, natura umana ese coruptibila. Ce sa faca lupul cu spaga, sau ursul cu influenta pe care o oare? Omul detine insa o multitudine de posibilitati…

Dar tot prin complexitatea ei, omul este o fiinta interesanta, misterioasa si surprinzatoare care poate construi cu aceeasi usurinta cu care distruge. Omul poate crea cot la cot cu natura si poare reinventa chiar si acolo unde aparent totul pare epuizat.

Va intrebati care este motivul sau utilitatea celor de mai sus? Niciunul/ niciuna; pur si simplu constatam.