Sfarsitul recesiunii sau un alt Congres PCR

Sfarsitul recesiunii sau un alt Congres PCR

„Comisia Europeana anunta sfarsitul recesiunii in zona euro”

Asa suna titlul unui articol despre conferinta de presa a domnului Joaquin Almunia (comisarul pentru afaceri economice si monetare) de ieri cu privire la previziunile economice pentru sfarsitul anului 2009 si inceputul lui 2010.

Previziunile suna cam asa: suntem la sfarsitul recesiunii dar totul e incert, inflatia a scazut dar per total a crescut, PIB va creste dar rata somajului nu va scadea. Raportul intreg se poate gasi aici.

Probabil ca multora o sa le trezeasca amintiri mai putin placute. Cine nu-si aduce aminte de planurile cincinale de patru ani jumate, de Congresele PCR in care se vorbea despre cat de bine o duce cetateanul care ajuta prin consum si productie la cresterea economica. Mai mult domnul Almunia sustine chiar ca vor incepe reinvestitiile – in fabrici si uzine zic eu.

Continua cu un discurs despre ce trebuie sa faca cei implicati in redresarea economica: trebuie sa continuam reforma financiara, trebuie sa definim o strategie clara de iesire din criza. Pai daca tot trebuie sa luam aceste masuri cum se face ca vom iesi din criza pana la inceputul anului 2010? Criza asta e cu buton de on-off? Si parca se presupunea ca aceste masuri au fost luate deja.

De fapt revolta mea e urmatoarea: daca de la „comisarii” nostri nu ma astept la alt gen de discursuri referitoare la criza, la comisarul pentru afaceri economice si monetare al CE ma asteptam la niste previziuni concrete si la solutii clare. Nu de alta dar UE ne bate obrazul si ne acuza politicienii ca nu se ocupa de relansarea economica ci doar de campanii si jocuri politice (nu ca nu ar fi adevarat).

Poate ca avem asteptari prea mari de la cei de care ne-am tot rugat sa ne lase sa ne jucam cu jucariile lor si sa ne considere si pe noi Europeni.

Cineva comenta articolul cu pricina si se intreba daca asa va arata UE, „ca un viitor PCR vopsit si analfabet”.