Caniculare

Caniculare

Zica-se ca numai 18.000 de romani au salariile de 2000 de euro pe luna. Cei care fac aceste statistici uita sa precizeze faptul ca utilizeaza date furnizate de Ministerul Muncii, considerand salariu suma castigata conform contractului individual de munca. Ori cea mai mare parte a celor care au venituri de peste 2000 de euro pot fi gasiti numai pe listele Ministerului de Finante, ca persoane fizice autorizate sau microintreprinderi, avand salariu o suma facturata, drepturi de autor si altele.

Romanii sunt campioni la ore lucrate. Daca ar fi campioni si la a munci eficient, ne-am bate in PIB cu marile puteri economice ale lumii.

A fost lansat ultimul (sper) volum din epopeea Harry Potter. O frumoasa carte pentru copii care a pus in miscare o imensa masinarie de promovare si a generat profituri uriase. Ne amintim cu regret acum de orele chinuite de compunere in care nu vedeam utilitatea „cuvintelor frumoase” cu care sa descriem anotimpurile; poate ca daca ne dadeam silinta, numaram si noi banii in milioane de euro si eram paziti de catre o armata de oameni. Insist sa cred totusi ca romanul cu pricina este departe de a fi o capodopera a genului si ca daca ar fi fost scris in romana, rusa sau chiar franceza, nu ar fi avut succesul de acum. Si mai insist sa cred ca finalul fulminant gen hollywood n-are nici o legatura cu fiorul creator al autoarei ci cu puterea de vanzare deci cu „vox populi”.

Codul portocaliu persista. Sincer cred ca nu avertizari trebuie romanului ci paza militara stricta, altfel nu-mi inchipui de ce inca picam pe strada precum secerati, iar ambulantele nu mai prididesc. Stati oameni buni in casa si cititi Harry Potter sau plimbati-va dimineata pana la maxim 10! In restul zilei plamanii nostri functioneaza precum hota aragazului si nu cred ca sunt programati pentru asa ceva.

Mai tarziu: pentru maine s-a instituit cod rosu. Mai grav ca reteaua de electricitate este deja mai stresata decat noi si da grave rateuri. Nu stiu la altii cum este, dar aici parca nici aerul conditionat nu se simte prea bine.