Un nou refren

Un nou refren

In piata muncii a aparut hitul crizei. Refrenul suna asa si este cantat de catre companii: „candidatii ne vor trata acum cu mai mult respect, vor cere salarii mai mici si noi mai fericiti vom fi”.

Eu zic ca fericirea mai are de asteptat intrucat candidatii de pana acum, cei cu atitudine de VIP-uri si cu pretentii salariale asisderea erau cei care iti dadeau cel mai tare semnalul de non-angajare. Era o autoexcludere care usura mult procesul de selectie.

In momentul in care piata muncii va deveni saturata de candidati recrutarea va deveni facila, dar selectia va deveni noul cosmar, intrucat multi lupi imbracati frumos in blana moale de oaie, vor ajunge acolo unde nu le este locul. A alege dintre multi candidati pe cel mai bun nu este o loterie si nici ceva facil, la indemana oricui!

Am avut putine proiecte in zona de pozitii low. Si intradevar, din 30 de aplicanti la un anunt, 10 se potrivesc oarecum si abia doi ajung sa si vina la interviu. Acum probabil numerele vor creste exponential. Dar tot 2-3 candidati se vor potrivi si unul ar trebui sa fie angajat. Asadar e de preferat sa nu apara la interviu, decat sa vina, sa pierzi 30 de minute per candidat si sa ajungi la concluzia la care ajungeai daca nu se prezentau.

Concluzia finala (pentru cei care nu au timp/ chef sa citeasca tot postul): daca pana acum recrutarea a fost o provocare, necesitand ceva abilitati de marketing si PR, de acum probabil intram in era selectiei, care presupune cunostinte temeinice din domeniul RU, de psihologie umana si organizationala.

Fiecare etapa are asadar provocarile ei. Nu va relaxati prea tare!