Trei constante in cariera

Trei constante in cariera

Am scris in trecut despre cei trei mari dusmani ai carierei. Exista insa si prieteni, elemente esentiale care trebuie sa ne ghideze perpetuu nu doar cariera ci si viata:

1. Invatarea:

„Omul cat traieste invata” spune un proverb romanesc. Nimic mai adevarat, momentul in care ne oprim din invatat este cel in care incepem sa murim, psihologic si implicit profesional. Invatarea nu este importanta „ca sa stim”, ci ne tine creierul activ si capabil sa faca asocieri, analize, sa gaseasca solutii noi, sa tina pasul cu timpurile.

Este important de realizat ca invatarea nu se realizeaza doar in cadru formal (scoli, institutii de instruire) si nu inseamna doar informatie. Invatarea inseamna si deprinderi, abilitati, inseamna a invata de la altii, inseamna a vedea reactii, comportamente, stiluri de a rezolva probleme.

2. Curiozitatea:

Curiozitatea este preambulul invatarii, inseamna a cauta noul, a cauta alte surse de invatare, nu doar a le asuma pe cele de care dispunem. Contrar opiniei generale, curiozitatea nu omoara nici pisici si nici oameni. Este adevarat ca pentru a nu fi criminala trebuie sa fie selectiva, canalizata catre acele aspecte profesionale si personale care conteaza cu adevarat. Curiozitatea necanalizata umple mintea de balast, incarca memoria cu lucruri care nu-i sunt de ajutor.

3. Responsabilizare:

Indiferent de context sau de cei care ne inconjoara, suntem 100% responsabili de viata si cariera noastra. Noi analizam, noi alegem, decidem, ne mobilizam sau nu, schimbam sau nu traseul de urmat. Nu exista sef, partener de viata, parinti, colegi, crize care sa ne induca succesul sau esecul. Exista doar frica sau curajul nostru, motivatia sau apatia noastra, puterea sau slabiciunea noastra, alegerea noastra corecta sau gresita.

Este adevarat ca nu-i usor sa-ti asumi un esec. Dar chiar si atunci cand pare ca tot raul se datoreaza altora, vina esentiala este tot a noastra. Poate nu am cerut ajutorul, poate n-am stiut sa jucam o anumita carte, poate ne-am complacut prea mult intr-o situatie sau n-am vrut cu adevarat sa castigam.

Va provoc asadar: macar astazi lansati-va provocarea de a  invata ceva nou si asumati-va responsabilitatea pentru o greseala facuta. Si chiar daca nu va place, incercati si maine!