Team drinking sau team building

Team drinking sau team building

Deunazi, am auzit acest concept: cel de „team drinking”. Defineste, din cate am inteles, o iesire cu colegii intr-un spatiu relaxat, cu o atmosfera relaxata ajutata, dupa cum spune numele de ceva licori bahice. Este specific organizatiilor cu angajati maturi si stabili, in general familisti, as adauga ingineri, care imbratiseaza un stil de viata casnic si comod. Oricat ai incerca sa-i implici in programe outdoor altele decat pescuitul, vor invoca supraponderalitatea, bolile reumatismale si faptul ca au copii de crescut sau ca in ciuda inceputului de calvitie au o viata intreaga in fata.

Despre TB puteti citi un articol aici (cititi si comentariile ca-s de mare senzatie!). Din cauza ca nu-mi plac foiletoanele si ca sunt constransa la maximum 4500 caractere cu spatii, evident ca ar mai fi multe de spus. Am omis insa un lucru important, desi am pomenit de precautiile necesare:

Situatiile de criza acuta sau profunda din cadrul organizatiei nu se vor rezolva in mod conventional la masa tratativelor. Sincer si in cazul crizelor diplomatice mi se pare incercarea de a rationa situatia un pic hazlie: ne bagam in black tie, injuram doar in gand, zambim crispat si incercam sa-l convingem pe cel din fata ca adevarul e undeva la mijloc. Gresit!

Scenariul poate arata asa: se iau combatantii, se baga intr-o barca echipati corespunzator (sporty tie si colace de salvare) si se da drumul barcii pe un rau involburat. Obiectivul: sa ramana toti in barca pana la finish. In cazul unor conflicte directe intre lideri scenariul se schimba – tabara de supravietuire, in care participantii risca sa devina victimele mediului inconjurator daca nu lucreaza ca o echipa. Ma gandesc la unii din fostii mei sefi… ce deliciu ar fi sa-i vad prin padure fugariti de ursi…

Cu alte cuvinte, comportamentele de un anumit tip sau schimbari in natura umana si a organizatiei nu pot fi induse pe termen scurt doar cu ajutorul mestesugului cuvantului sau a jocurilor cuminti de echipa. Este nevoie de atingerea limitelor individuale sub diverse forme: efort fizic intens, provocarea unor emotii puternice, controlul durerii fizice. Ca solutii concrete exista programele outdoor de genul taberelor de supravietuire, rafting, tiroliana,… sau programele de exteriorizare a emotiilor negative prin plans sau violenta controlata (nu va ganditi la bate de baseball si referiri la mame).

Revin cu precizarea ca specificul fiecarei organizatii este de baza in alegerea unui program de TB. Exista echipe preponderent feminine care nu simt nevoia de adrenalina, altele preponderent masculine, exista organizatii cerebrale altele isterice, exista organizatii echilibrate, altele paranoice. In nici un caz daca in interiorul organizatiilor dumneavoastra planeaza suspiciunile si gandurile paranoide nu va duceti colegii in the middle of nowhere intrucat isi vor inchipui ca vreti sa scapati de ei!

Oricum ar fi, pledez astazi pentru programe de echipa in care adrenalina si neconventionalul sa fie metode de atingere a  obiectivelor stabilite. Si ca sa parafrazez un celebru slogan, va anunt ca organizam chiar acum, intreaba-ne cum!