Scrisoare de bun venit

Scrisoare de bun venit

Cautand prin mailuri, am dat de aceasta scrisoare pe care cei care se alaturau echipei unei banci cunoscute o primeau (si poate inca o mai primesc) la angajare.

Desi a trecut atat timp (eu am primit-o prin prima jumatate a lui 2007), inca nu-mi dau seama care ar fi scopul unui asemenea tip de comunicat. Admir insa lirismul aparte, empatia de care da dovada autorul precum si dozele de filosofie pe care le induce subtil. Asadar:

„Drag coleg nou venit,
Cu siguranta, prima ta zi in mijlocul nostru este, intr-o oarecare masura, un prilej de confuzie si de indoieli. Te intrebi sincer daca venirea ta in [Banca x] a fost într-adevar un pas inspirat. Privesti in jurul tau si constati ca nu cunosti pe nimeni, sentimentul tau este ca te-ai intors in timp.
Daca mediul ti se pare oarecum strain, cenusiu si nu tocmai primitor, daca ai vaga senzatie ca din dosarul pe care-l primesti astazi te asalteaza sintagme nu tocmai edificatoare, daca te nedumereste lipsa de entuziasm din atmosfera, toate acestea inseamna un singur lucru: esti dotat cu acel simt special care detecteaza absenta normalitatii si reactioneaza negativ fata de ea. Acest simt treaz, care semnaleaza o aspiratie sanatoasa spre normalitate, este garantia ca [Banca X] are nevoie de tine. Te incurajez ca dincolo de prima impresie sa identifici elementele de substanta pe care se poate construi si sa te concentrezi in mod creator asupra lor.
Pentru ca normalitatea, in ciuda caracterului sau divin, nu este un dar neconditionat al divinitatii. Ea reprezinta o permanenta victorie asupra starii de anomalie, si ca orice victorie presupune lupta. Iar lupta presupune implicare. Victoria care va instaura normalitatea spre care tinzi nu este o himera. Este la fel de concreta ca si armele cu care o poti obtine – expertiza, entuziasmul, onestitatea, comunicarea – arme care stiu ca fac parte din rucsacul tau, asa cum fac parte si din profilul colegilor tai. Nu esti singur. Te invit sa te alaturi ofensivei care va crea spatiul optim pentru manifestarea potentialului tau – si al nostru – pentru ca impreuna sa facem din inovatie, creativitate, eficienta si excelenta o stare de lucruri normala in [Banca X]. Aceasta va crea o atmosfera excelenta regeneratoare si reconfortanta in proiectul pe care il incepi azi aici.”

Semneaza: Autorul.

Sublinierile imi apartin.