Sarabanda continua…

Sarabanda continua…

in cel mai pur stil romanesc. Nimeni nu se lamureste cum e cu salariul minim pe economie. Imi cer scuze, dar nebunul cu piatra nu era jurnalistul ci intreg sistemul legislativ din Romania. Legile se dau haotic, astfel incat au toate sansele sa se bata cap in cap si culmea, nici cei care le dau nu au capacitatea de a face lumina. In conditiile in care 75% din profesiile existente in piata muncii nu exista in Codul Ocupatiilor din Romania, deci nu stim daca pentru ele exista sau nu studiile superioare ca si conditie de incadrare, legea la care ma refer zice cat de clar poate (?) citez:

ART.40. – (1) Se stabilesc urmatorii coeficienti minimi de ierarhizare, pentru urmatoarele categorii de salariati:
a) muncitori:
1. necalificati = 1,
2. calificati = 1,2;

b) personal administrativ incadrat in functii pentru care conditia de pregatire este:
1. liceala = 1,2
2. postliceala = 1,25;

c) personal de specialitate incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este:
1. scoala de maistri = 1,3;
2. studii superioare de scurta durata = 1,5;

d) personal incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare = 2.

(2) Coeficientii de salarizare de la alin. 1 se aplica la salariul minim negociat pe unitate.
(3) Salarizarea personalului incadrat conform alin. 1 se va stabili tinand cont si de standardele ocupationale corespunzatoare ocupatiei respective.

Pai ok, standarde, dar care standarde? Conform standardelor si realitatii existente acum in piata muncii pot angaja un zugrav cu studii superioare. E incadrat ca zugrav, adica muncitor calificat, deci nu-i trebuie Oxfordul pentru asta. Dar poate ca el il are, ca-i mai excentric… Serios vorbind, initiativa este onorabila: normal ca cei care au studii superioare trebuie sa fie avantajati de piata muncii. Insa aceasta initiativa onorabila a fost pusa in practica intr-un mod atat de mioritic incat tinde sa se transforme in clasicul balci, urmat de „la loc comanda!”. Cei care fac legislatia muncii uita constant ca pe langa sistemul de stat pe care-l pastreaza constant in minte, exista si cel privat. Iar regulile nu mai sunt simple ca-n vremuri apuse si nu prea. Apropos, fiind vorba despre un contract colectiv, unde erau sindicatele? Mi-e greu sa cred ca au acceptat asa usor diferenta salariala imensa stipulata acolo.