Salarii, recrutare, opinii

Salarii, recrutare, opinii

In Adevarul de azi a aparut un amplu material despre salariile din IT. Isi da si subsemnata cu parerea pe acolo, dar cine ma stie imi va spune ca sunt redundanta citind articolul.

In editia online, un comentator, gicu maracine, are o observatie foarte personala, dar usor de generalizat in punctele esentiale:

„Eu am o firma de IT si pot sa spun ca statisticile date de voi sunt, toate, pe baza salariului brut. La mine in firma se castiga asa: Senior PHP-ul (4 ani vechime): 625 de euro net, junior PHP-ul (1 an vechime): 450 de euro net, web designerul (5 ani vechime): 750 de euro net, junior web designerul (incepator): 225 de euro net. Nicidecum mii de euro. Pur si simplu nu-mi permit sa ofer mii de euro deoarece clientii mei nu isi permit sa plateasca asa mult pe pe proiectele lor. As da si salarii de 10.000 de euro, daca as avea de unde, dar nu am. Si nici in banci nu se castiga cine stie ce. Aia fac programare „dura” si totusi un programator cu 10 ani de experienta, care mananca pe paine Java, C++, ASP.net, nu „glumite” gen PHP/MySQL, ia cam 1000-1200 de euro net.”

Nu comentez asupra marjelor salariale enuntate de D-l Gicu (l-am cautat pe LinkedIn dar nu l-am gasit!:)). Dar recunosc ca ideea principala este una de bun simt: salariile din IT vor creste atat cat permite profitabilitatea proiectelor si a industriei in general.

Si pentru ca tot sunt la capitolul „ce cred altii?”, remarc o opinie exprimata aseara de catre o candidata. Aceasta povestea la interviu cum a explicat sefilor ei corporatisti ca low-cost nu trebuie sa insemne numai salarii mici comparativ cu alte filiale, ci poate insemna salarii decente si performante crescute fata de cei la care se raporteaza. Interesant!

Alte opinii?