Sabloane in HR

Sabloane in HR

Exista mai nou un apetit sporit pentru tot ceea ce inseamna articole/ resurse HR. Au aparut in mod evident agasantele sabloane, primul este reducerea acestui domeniu la doua procese simple: recrutarea si selectia. De aici o lista intreaga de sub-sabloane:

1. Piata muncii a ramas fara oameni datorita plecarii acestora in strainatate. In afara de celebrii capsunari, exodul capetelor s-a oprit cu putin inainte de anul 2000. Este posibil sa reinceapa, dat fiind evenimentul istoric de sorginte europeana si datorita salariilor mici din anumite domenii (medicina de exemplu), dar cel putin in IT nu se mai migreaza in masa ca odinioara. Faptul ca nu mai sunt candidati disponibili se datoreaza faptului ca acestia sunt deja angajati in miile de companii existente.

2. Recrutarea a devenit exclusiv vanatoare de capete, chiar si atunci cand vorbim de pozitii low. Aceasta afirmatie ma agaseaza cel mai tare. Este adevarat ca recrutarea a capatat noi valente, este mult mai activa, se bazeaza preponderent pe crearea unei motivatii pentru un job si nu pe testarea acesteia. Insa de aici pana la head-hunting e drum lung…

3. Recrutam creativ! Faptul ca trimiti SMS-uri candidatilor nu se cheama ca esti creativ. Folosesti un instrument de comunicare ca sa…comunici. Care-i noutatea? Ce-i neobisnuit in asta? N-am vazut inca in Romania targuri de joburi ca acela din Hamburg in care candidatii sa intre printr-un balon gonflabil in forma unui dos de sef imbracat in costum, insa aud foarte des despre creativitatea debordanta a recrutarii.

4. Candidatii nu vin la interviuri. O generalizare dureroasa si nedreapta. Candidatii pentru anumite pozitii nu vin la interviuri ar fi corect spus si mai exact cei pentru pozitii low in care nu se intrevede posibilitatea cresterii profesionale. Culmea e ca multi nu o fac din cauza neseriozitatii, ci fie pentru ca nu cred in sansa lor, fie pentru ca nu au acces la suficiente informatii care sa-i convinga ca merita deplasarea. Inainte de a blama o generatie intreaga, ganditi-va cati intervievatori ofera sanse reale unui candidat fara experienta si cate interviuri sunt cu adevarat relevante pentru pozitiile respective.

Mi-as dori sa se depaseasca nivelul acesta de discutie si sa se treaca la cel urmaror. Resurse umane nu inseamna numai recrutare si selectie, inseamna retentie, motivare, evaluare, instruire, management al talentelor si lista poate continua.