Sa disponibilizam romaneste!

Sa disponibilizam romaneste!

Sa tot fie cam doua luni de cand companiile au purces la disponibilizari. De, criza adicatelea costuri, bugete, chestii care pana acum au fost neimportante.

Evident ca, desi exista o legislatie specifica si niste reguli clare, in Romania totul este discutabil. Asa ca, uitand de Codul Muncii, de Contractul Colectiv de Munca si de alte bazaconii care legifereaza metodologia concedierilor colective sau protectia sociala (platile compensatorii), companiile au purces la artificii.

Artificiul numarul 1: Noi nu disponibilizam, ci dam afara pe cei care nu performeaza! Pentru ca asa zice legislatia muncii, incercam sa oferim alte sanse profesionale in cadrul companiei, simulam niste interviuri, care sunt evident picate si ne luam „la revedere”. Pentru ca suntem generosi, iti dam tie angajatule neperformant un salariu compensator calculat dupa reguli proprii, sa ai cu ce plati chiria luna viitoare.

Artificiul numarul 2: Numit „apelul la mila” Se ia angajatul deoparte, i se explica ce greu este pentru companie, ca profitul a disparut. Desi el este un mare om, mare caracter, trebuie sa se sacrifice pe altarul organizational si sa-si ia bagajele. Platile compensatorii: asisderea ca mai sus, adica maxim 2 salarii nete.

Artificiul numaral 3: Eu il numesc cel cu muschi si atitudine. „In cutite ne taiem sau in cuvinte nu ne batem?” echivalent cu „Ne despartim pe cale amiabila (!?!) sau ne certam?” Evident ca angajatul roman, needucat il ale legislatiei, alege varianta cu amiabilitatea, orice ar insemna ea, remunerata evident cu suma mai sus mentionata.

Corolar la artificiile de mai sus: Dam afara pe o parte si angajam iresponsabil pe alta, ca de, la anul trebuie sa avem iar de disponibilizat, acum ca am invatat cum se face.

Va anunt pe aceasta cale, companii si angajati, ca ambele categorii au atat drepturi, cat si indatoriri specificate clar in legislatia muncii. Care este una foarte buna in anumite parti (concedierile colective), daca ar fi si respectata.

Asteptam asadar in continuare mailurile voastre cu intrebari sau comentariile cu privire la modul in care se fac disponibilizarile in compania in care lucrati.