Recrutare si selectie – scurta (si plictisitoare) precizare

Recrutare si selectie – scurta (si plictisitoare) precizare

Este volanul un motor? Este aorta o inima? Este acidul gastric un stomac? Este baza de date un limbaj de programare? Este surubul o piulita? Este cepul un butoi?

Raspunsurile intrebarilor de mai sus au un singur lucru comun: sunt negative.

Putem introduce in sirul interogatiilor de mai sus si recrutarea: este ea selectie? Nu si nici selectia nu este recrutare. Dar impreuna fac o treaba buna: angajeaza oameni.

Asadar:

Recrutare = ansamblul proceselor de localizare, identificare si atragere de potentiali candidati pentru anumite posturi. Empiric sau mai functional vorbind, recrutarea inseamna postare de anunturi folosind divese canale de comunicare, cautarea de CV-uri prin baze de date proprii sau platite, apelul la retele profesionale si altele. Inseamna sa colectezi profile de potentiali candidati.

Selectie = trierea candidatilor prin crearea unei concordante intre cerintele postului si profilul profesional, psihologic, personal al candidatilor. Exista o multime de modalitati de a selecta candidatii: interviurile (care sunt de multe feluri), testari profesionale, analiza recomandarilor si multe altele. De regula metodele de selectie sunt combinate, intrucat nu s-a inventat cea perfecta, fara de greseala.

Ajungand la precizarea cu pricina, noi (astia de mancam o paine din HR) reunim ambele concepte sub titlul generic de recrutare doar atunci cand scurtam exprimarea („proiecte de recrutare”, de exemplu, desi ele includ selectia). Dar nu spune recrutare, atunci cand este vorba despre selectie in propozitie sau invers. Adicatelea, de exemplu, nu vei auzi „interviu de recrutare”! Sau „anunt de selectie”! Pentru ca (nu-i asa?) volanul nu este motor, aorta nu este inima, iar recrutarea nu-i selectie.

Am uitat: nici iarna nu-i ca vara! 🙂

Sper sa nu se supere toti cei care zilele acestea au facut aceasta confuzie, ci doar cei care nu ar fi trebuit sa o faca datorita profesiei. Acestia se pot supara, au voie. Pentru ca le va trece si le va prinde bine!