Provocari HR (RU) in mediul industrial

Provocari HR (RU) in mediul industrial

Desi mediul industrial are in mare aceleasi caracteristici ale functiei de HR/ RU si isi asuma aceleasi activitati, are un specific aparte, dat de structurile de personal si de tipologia angajatilor. Dupa cum se stie, in mediul industrial ponderea angajatilor direct productivi este mult mai mare fata de angajatii indirect productivi sau cu functii de conducere decat in alte tipuri de organizatii. De asemenea, caracteristicile educationale ale acestora sunt diferite, ponderea celor cu studii gimnaziale sau medii fiind de asemenea mai mare fata de cea a angajatilor cu studii superioare.

Evident ca asta modifica multe, de la strategia de recrutare si selectie la modalitatea de motivare, lucrurile oprindu-se din acest punct de vedere pe la baza piramidei lui Maslow.

Vorbim asadar in mare de urmatoarele provocari majore: 

1. Puterea sindicatelor

Fiind intens preocupati de siguranta locului de munca, angajatii din mediul industrial mizeaza intens pe puterea sindicala. Veti observa ca cele mai puternice miscari sindicale, cele mai suparate greve, dar si cei mai instariti lideri provin din zona industriala. A sta la masa cu angajatii suparati nu-i chiar visul specialistilor sau directorilor RU, dar este o practica pe care trebuie sa si-o asume, intrucat este inevitabila.

2. Siguranta muncii

Desi sunt poate singurele organizatii care isi iau in serios instruirea angajatilor intru protectia muncii, companiile din mediul industrial sunt si cele mai expuse accidentelor de orice fel. De la loviri, la  poluare, caderi, striviri, toate reprezinta riscuri ale lucrului intr-o astfel de companie.

Cea mai mare problema o reprezinta interiorizarea normelor de protectie, intrucat vorbim de regula despre persoane care nu sunt antrenate sa invete continuu, prezentand din aceasta cauza fenomene de inflexibilitate mentala. Astfel uneori chiar efecte banale de tip cauza – efect li se par inabordabile, punandu-si adesea in pericol atat viata proprie cat si pe cea a colegilor.

3. Productivitatea

Productivitatea este reprezentata de raportul dintre productia realizata si numarul de angajati necesari producerii acesteia. Practic a norma corespunzator munca, a fixa termene de executie rezonabile atat din punctul de vedere al capacitatii umane de a si le asuma, dar si din punctul de vedere al costurilor, a stabili indici clar de performanta in ceea ce priveste munca angajatilor, reprezinta mai mult decat oriunde necesitati de prim rang in managementul RU.

4. Inflexibilitatea

Tocmai datorita tuturor celor de mai sus, companiile din mediul industrial au o rezistenta mare la schimbare. Si mai greu este faptul ca fiind mai multi, cei direct productivi tind sa isi impuna inflexibilitatea mentala la nivel de (non-)valoare organizationala. De aceea mediul industrial are nevoie de manageri puternici, capabili sa conduca si sa influenteze aceste mase amorfe de angajati. Ceea ce se si intampla in multe din cazuri.