Pastila zilnica

Pastila zilnica
  • Va amintiti filmul „Eternal Sunshine of a Spotless Mind”, castigator de Oscar in 2005 pentru cel mai bun scenariu? Am capatat obiceiul sa spun ca viitorul este prea aproape in cazul SF-urilor si nu zic rau: iata ca cercetatorii au gasit o cale de a ne scapa de amintirile neplacute fara a le anihila si pe cele pozitive, frumoase. Medicamentul in cauza exista de mult, i se cunoasteau oarecum efectele secundare amnezice, se fac in continuare cercetari pentru a pune la punct terapia salvatoare. Utilitatea e imensa, fiind aplicabila inclusiv in psihologia organizationala: o pastiluta dimineata la cafea si uitam de conflictele cu colegii sau cu sefii, uitam de ziua de salariu sau de efectele celei mai recente sedinte. Ramane in memorie ultimul team building in care s-a dansat hora bucuriei intr-o poienita cu flori, plina de fluturi si lumina.
  • Si bogatii sunt copii. Carlos Slim se vrea mai bogat decat Gates, mexicanii se vor mai tari ca americanii, astfel incepe batalia cifrelor. In actiuni sa ne razboim, in acte de caritate sa ne taiem (Bill e generos, Slim zice ca nu pomenile rezolva cu adevarat problemele) sau in lupta dreapta sa ne luptam? In cazul de fata nu cred insa ca lucrurile suporta comparatie, lupta fiind clar inegala: una e sa faci averea din oi, tigari si telefoane si alta sa o faci prin propriile-ti produse inovative si folosite la nivel global. Oile nu au legatura cu mexicanul, dar au rolul lor aici…
  • Vreti sa stiti ce a adus explozia tehnologica in administrarea resurselor umane la nivel national? Nimic nou ne arata revista Capital, care ne prezinta o radiografie a unui sistem atat de virusat de birocratie incat personal nu-i vad leacul. Poate doar hapul de mai sus sa ne salveze de preistorica creatura: uitam la nivel macro ca exista si reciclam cu totii carnetele de munca si teancul de adeverinte.