Ostilitatea colegilor – scurt ghid pentru a o depasi

Ostilitatea colegilor – scurt ghid pentru a o depasi

Exista momente in care ostilitatea colegilor vine la pachet cu angajarea: cand un sef nou soseste intr-o echipa deja formata, cand un angajat nou vine sa preia responsabilitati sau statute dorite de altii, cand avem de-a face cu medii organizationale ostile sau cand pur si simplu angajarea in cauza nu este dorita de catre colegi.

Oricum perioada de proba este perceputa in mod unanim ca fiind cea mai grea. Ce faci daca in loc de promisa luna de miere, primesti doza aferenta de fiere? Iata un scurt ghid de a depasi greaua incercare:

1. Cherchez la femme. De fapt, cherchez le lider. Aici este cheia. Si dupa ce-l gasiti cautati-i calcaiul ahilian, caci toti avem unul. Aflati care ii sunt orgoliile si incercati sa le gadilati subtil. Asa-i ca are copii frumosi? Sau ca ati auzit de la un prieten ca joaca tenis fenomenal?

2. Intoarceti si celalalt obraz. Nu transformati loviturile primite in razboi. Sunteti cel mai nou venit si intotdeauna trebuie sa primiti cu gratie lectia umilintei.

3. Nu partizanati in razboaiele din jurul vostru. Nu este momentul inca!

4. Nu criticati. Nu doar ca nu este politicos, dar nici nu aveti inca suficiente date ca sa va permiteti o analiza profunda si obiectiva.

5. Laudati. Aici nu trebuie sa fiti nici obiectiv, nici profunzi. Lauda este intotdeauna deschizatoare de usi si suflete, atat timp cat nu este de sine. Laudati ceea ce s-a realizat pana la momentul venirii, laudati abilitatile profesionale ale colegilor.

6. Cereti ajutorul. Chiar daca vi se pare ca intr-un mediu ostil aveti sanse maxime sa fiti refuzati, in realitate a cere ajutorul profesional este echivalent cu o lauda, este un demers magulitor.

7. Fiti deschisi catre comunicare. Nu va inchideti in spatele unor usi sau a propriului monitor. Nu veti face decat sa sporiti ostilitatea fata de voi.

8. Ascultati cu cele doua urechi si vorbiti cat pentru singura gura pe care o aveti. Chiar daca stresul genereaza unora logoree, incercati sa o controlati. Nu ajuta!

9. Cumparati-i pe cei ostili. Nu va trebuie multi bani, doar de o cafea, o supa la pranz sau un covrig cald intr-o zi geroasa.

10. Aveti rabdare (fara tutun) si tenacitate. Mai ales in mediile organizationale in care ostilitatea este adanc inradacinata, adaptarea poate fi lunga si dureroasa. Dar posibila!